• Jens (17) hoort bij de jaargang 2004-2005 en neemt deel aan het EJK voor onder de 17 jaar.
• Jens (17) hoort bij de jaargang 2004-2005 en neemt deel aan het EJK voor onder de 17 jaar. Foto: Aangeleverd

Waterpoloër Jens Wijgers uit Papendrecht droomt van olympische medaille

Sport

PAPENDRECHT • Jens Wijgers (17) uit Papendrecht is een waterpolotalent. Hij kwalificeerde zich afgelopen weekeinde met zijn team van Jong Oranje voor het EJK. In september mag Jens op het EJK op Malta laten zien wat hij waard is.

Hij was nog maar acht jaar toen hij door zijn familie enthousiast gemaakt werd voor de waterpolosport. “Mijn hele familie doet aan waterpolo”, vertelt hij via de telefoon, terwijl hij op weg is naar Spanje voor een korte vakantie en daarna een zomertraining, als voorbereiding op het EJK. “Mijn ouders doen aan deze sport, mijn neven, mijn zus en broertje en mijn opa en oma.” 

Zwemles
De jonge Papendrechter was niet altijd een liefhebber van bewegen in het water. “Zwemles vond ik vreselijk. Ik wilde nooit het water in en moest altijd huilen. Maar waterpolo vond ik geweldig. Ik denk doordat je daar meer vrijheid hebt dan bij leszwemmen. Spelen met de bal, daar begint het mee.”

Jong Oranje
Van lieverlee ging Jens steeds meer trainen bij het Waterpolo Opleidingscentrum in Dordrecht. “Ik ging iedere keer met plezier naar training en wilde graag steeds beter worden.” Op dertienjarige leeftijd werd hij geselecteerd voor een toernooi in Zeist. “Daar waren coaches aanwezig van Jong Oranje. Na dat toernooi kregen we een e-mail met een uitnodiging voor training in Zeist, iedere vrijdag. We waren heel blij en ik had er superveel zin in. Ik dacht: hier wil ik iedere dag mee bezig zijn, hier heb ik alles voor over en wil ik dingen voor laten.”

Waterpoloacademie
Spannend vond hij het ook. “Je speelt dan met de besten van Nederland en ik moest iedereen nog leren kennen. Maar uiteindelijk was het heel gezellig. Ik ben vrienden geworden met de anderen in het team. Op dit moment wonen we met zijn allen op de campus van de waterpoloacademie van het Centrum Topsport en Onderwijs, het CTO, in Eindhoven. We trainen daar drie à vier uur per dag met het Nederlandse team. Je komt in een ritme en kunt goed focussen, dat is fijn.”

Wonen met vrienden
Saai wordt het niet, dankzij de afwisseling in de trainingen. “Iedere vier weken hebben we een nieuw schema bij de krachttraining; de ene maand meer tactiek, de andere maand meer techniek of conditietraining. En je traint en woont met je vrienden. We spreken elkaar erop aan als we even serieus moet doen tijdens de training, want het kan zijn dat iemand een keer wat minder gefocust is. We trainen om de beste te worden, daar attenderen we elkaar op. Je krijgt een persoonlijk programma, maar het blijft een teamsport.”

Eén nacht thuis
In het trainingsseizoen gaat Jens elke zondagavond naar zijn kamer in Eindhoven. Van maandag tot en met vrijdag volgt hij de trainingen. “Iedere dinsdagavond hebben we een oefenwedstrijd tegen PSV. Ik moet ook naar school natuurlijk, ik doe nu havo 4. Op vrijdagavond ga ik voor training naar Zwem- en Poloclub Polar Bears in Ede. Meestal heb ik op zaterdag en soms ook op zondag een wedstrijd. Dan slaap ik in Ede bij een vriend. Op zondagavond ga ik weer naar Eindhoven. Ik denk dat ik gemiddeld één nacht per week thuis slaap.”

Examenjaar
Jens weet nog niet of hij zijn examenjaar in twee jaar gaat doen, zodat hij langer in Eindhoven kan blijven, of in één jaar. “Na mijn examen kan ik starten met een hbo-opleiding in de buurt van Eindhoven, want het moet te combineren zijn met het sporten daar.”

Dik gewonnen
Het kwalificatietoernooi in Praag was spannend. “We wisten niet wat we konden verwachten, dus we voelden een gezonde spanning. Op vrijdagochtend speelden we tegen Polen en al snel werd duidelijk dat we de betere partij waren. We hebben dik gewonnen: 24-4 werd het. ‘s Middags speelden we tegen Turkije en stonden we gelijk vier-nul voor. Die voorsprong hebben we behouden, het werd 16-10. Op de tweede dag speelden we tegen Zwitserland. Ook hier namen we al aan het begin een voorsprong. Het werd 24-2. Zondag tegen Tsjechië werd het 16-6.”

Zelfvertrouwen
Het resultaat van het kwalificatietoernooi zorgt voor zelfvertrouwen bij het team. “Maar we weten nog niet goed wat we van het EJK kunnen verwachten. Je treft daar de beste zestien van Europa. Het geeft zelfvertrouwen dat we met deze overtuigende cijfers hebben gewonnen. Het gevaar bestaat dat je een beetje naast je schoenen gaat lopen omdat je zo makkelijk wint, maar ik denk dat iedereen beseft dat we er nog lang niet zijn. Je moet zelfvertrouwen hebben, maar niet teveel. Ik denk dat ons team wel door heeft dat we goed ons best moeten doen. Twee jaar terug op het EJK zijn we op een na laatste geworden. Ik denk dat we allemaal supergemotiveerd zijn om de hele zomervakantie te trainen, acht weken lang, elf keer per week.”

Uitrusten
Deze week heeft Jens tijd om ‘lekker te chillen op het strand in Spanje’. “Tot 12 juli kan ik vakantievieren met mijn vader, een oom en een neef. Lekker uitrusten. Daarna moet ik de hele zomer trainen, tot 12 september. Daarna gaan we naar Malta voor het EJK.” Zo’n weekje chillen is bijzonder voor de topsporter. Tijd voor hobby’s of vriendschappen buiten de sport heeft hij niet. Zijn veertien teamgenoten zijn ook zijn vrienden. “Na de wedstrijden gaan we meestal met elkaar eten. Zij voelen bijna als familie, ik zie hen vaker dan mijn familie en we hebben het hartstikke gezellig.”

Gesprekken thuis
Thuis krijgt hij alle support die hij nodig heeft. “Bij ons thuis is iedereen helemaal gek van waterpolo. Maar de gesprekken gaan er meestal niet over. Als dat wel gebeurt zegt er altijd wel iemand: zullen we het over iets anders hebben?”

Droom
Gevraagd naar zijn droom zegt hij: “Ik droom ervan de beste speler te worden, het liefst ga ik in een buitenlandse competitie spelen, in Spanje of Hongarije, daar zitten topcompetities. Mijn ultieme doel: een olympische medaille. De meeste mensen pieken rond hun 24ste, dus ik heb nog tijd zat.”

Kwalificatietoernooi
EJK: In het weekeinde van 26 en 27 juni in Praag heeft Jens Wijgers zich met zijn team gekwalificeerd voor het Europees Jeugd Kampioenschap (EJK) Waterpolo op Malta. De Nederlandse jongens onder de 17 jaar plaatsten zich met overmacht; het team van jeugdbondscoach Branko Mitrovic en assistent Zeno Reuten won bij het kwalificatietoernooi met ruime cijfers van Polen, Turkije, Zwitserland en Tsjechië. Het EJK wordt gehouden van 12 tot en met 19 september.