• Een luchtfoto van de Groene Long, met daarin de mogelijke bouwprojecten ingetekend.
• Een luchtfoto van de Groene Long, met daarin de mogelijke bouwprojecten ingetekend. Foto: Facebook

Alblasserdamse stichting luidt de noodklok

'Stop bouwprojecten in Groene Long'

alblasserdam • “Waar natuur verdwijnt, komt het nooit meer terug”, meldt Nel de Vries van de Groene Long. Dit is onherstelbaar, onomkeerbaar en voor de Alblasserdamse stichting. Deze stichting is jaren geleden in het leven geroepen om de natuur te behouden in de Groene Long van Alblasserdam, het gebied omvat niet alleen Park huis te Kinderdijk en het Lammetjeswiel, maar ook de griend bij de Blokweerweg, het Hoendernest en de buitendijkse griend.

De Groene Long vindt dat de meeste politieke partijen in Alblasserdam zich niet houden aan hun verkiezingsprogramma’s van 2018. Daarin was vaak te lezen dat ‘wat groen is, groen moet blijven’. “Echter het huidige gemeentebestuur, bestaande uit CDA, PvdA en tot voor kort de SGP faciliteren en stimuleren ieder bouwplan. Het gemeentebestuur is niet kritisch en werkt op voorhand aan ieder bouwplan mee”, vindt de Groene Long.

De stichting stoort zich er bovendien aan dat de meeste huizen die in bijvoorbeeld het Hoendernest en de directe omgeving van het Lammetjeswiel en Park Huis te Kinderdijk gebouwd worden, in het duurdere segment zitten. Het veel aangevoerde argument ‘we moeten wonen’ gaat daardoor volgens de Groene Long niet op.

Omdat de Groene Long geen steun ervaart vanuit de politiek, wil ze een enquête houden onder de Alblasserdammers met daarin onder meer de vraag of het gebied van de Groene Long in Alblasserdam een beschermde status moet krijgen, voor het te laat is.


Vanuit de Alblasserdamse politiek wordt met instemming gereageerd op het plan van de Groene Long om een enquête af te nemen. “De uitkomsten zullen wij zeker meewegen in de besluitvorming”, reageert Herman Verweij van de VVD. Maar hij maakt wel een kanttekening: “Hoe zwaar we de uitkomsten van de enquête meewegen hangt af van de inhoud en de kwaliteit van de enquête.” Ook D66, PvdA en CDA zijn benieuwd naar de uitkomsten. D66 belooft zelfs om de conclusies te verwerken in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, waaraan nu gewerkt wordt. SGP heeft niet tijdig kunnen reageren op vragen van deze krant dit onderwerp.

D66 laat bij monde van fractievoorzitter Ramon Pardo weten dat ze geen stenen voor groen wil in Alblasserdam. Maar er moeten wel huizen bij komen in het dorp. Pardo: “D66 ziet veel meer in de herbestemming van oude kantoor/bedrijfsgebieden zoals Vinkenwaard-Noord. De bedrijven zouden een mooie bestemming kunnen krijgen op het voormalige Nedstaalterrein en dit gebied achter de Polderstraat zou een woonbestemming kunnen krijgen. Dit zet qua aantallen ook meer zoden aan de dijk dan postzegels van groen vol te bouwen langs de dijk.”


D66 vindt de VVD aan haar zijde. Herman Verweij: “Wij kiezen eerder voor herontwikkeling bestaande verouderde woningen of bedrijvencomplexen dan voor het inleveren van groen.” Beide partijen zitten momenteel niet in het gemeentebestuur van Alblasserdam. Fractievoorzitter Arco Strop (CDA) vertelt dat ook hij geen voorstander is van het volbouwen van het groen. “Bij goed rentmeesterschap hoort niet het volbouwen van de groene delen van Alblasserdam.”

De kritiek van de Groene Long dat er momenteel zes bouwprojecten zijn in of bij de Groene Long van Alblasserdam, waardoor het groen opgeofferd wordt, pareert het CDA. Arco Strop vindt dat de kassen Jonker en de schuren van Hardam geen groen zijn en dat de wasserij bij het Lammetjeswiel iedereen een doorn in het oog is.

Ook de PvdA wil groen houden wat groen is. Haci Erdogan (PvdA): 'Bij de locatie Bockhorn hebben wij duidelijk aangegeven dat wij geen voorstander zijn van bouwen op deze locatie omdat dit om bouwen in het groen gaat." Bij de overige genoemde locaties gaat het ook volgens de PvdA om herontwikkeling van bestaande gebouwen.

De enquête staat op: www.groenelong.webnode.nl.