Steun voor buitenlift bij Opgang Nedersassen

alblasserdam • Het voorstel om bijna 70.000 euro uit te trekken voor een buitenlift bij Opgang Nedersassen kan op brede instemming rekenen. Wel pleitten CDA en PvdA ervoor om dit niet als een eindpunt te beschouwen.

Want deze twee partijen vinden dat de verbinding tussen het vernieuwde gemeentehuis en het plein aan de ene kant en het Makado winkelcentrum ook opgewaardeerd moet worden. “Opgang Nedersassen is nu, vergeef me het woord, in het verdomhoekje terechtgekomen”, stelde Erno Hartsuiker (CDA) tijdens de commissievergadering. “Het succes van het Raadhuisplein en het gemeentehuis moet doorgetrokken worden. Wij zien genoeg budgetruimte om dat op te pakken.” Een wens die van harte gedeeld werd door de PvdA, maar andere partijen waren minder enthousiast. Zij waren unaniem blij met het voorstel. De ingeplande 70.000 euro voor de buitenlift viel veel lager uit dan de 150.000 euro die over tafel ging. “Wij zijn best kritisch geweest, maar worden nu positief verrast”, reageerde Harold van Vliet (SGP).

Wel kwamen er van verschillende kanten vragen over de vandalismegevoeligheid, vooral omdat het een glazen lift wordt. Wethouder Arjan Kraijo: “Het glas werkt juist goed om vandalisme te voorkomen, omdat het transparant is en je dus kunt zien wat er gebeurt. Eventueel zouden we kunnen gaan werken met camerabewaking, maar we hopen dat dat niet nodig zal zijn.” Hij is in overleg met de eigenaren van het Makado over hun medewerking. “Zij staan er positief in, maar er zijn wel enkele uitwerkpunten, onder meer wat betreft de uitstraling.” Als antwoord op vragen over eventuele andere tijden dat de lift in gebruik is: “We gaan uit van 9.00 tot 21.00 uur, zeven dagen per week. Dat schept duidelijkheid. Bij hoge uitzondering kunnen we daar van uitwijken, bijvoorbeeld bij een evenement als het Havenfestival.”

Wat betreft de vraag van PvdA en CDA voor een verdere opwaardering van Opgang Nedersassen reageerde Kraijo afhoudend. "Het pad dat er ligt gaan we via het reguliere onderhoud aanpakken. Er zit nu ruimte tussen de tegels. Dat is niet goed voor de veiligheid en het ziet er niet uit. Dat pakken we aan. Ook komt er een net pad naar de ingang van de lift en worden er bomen teruggeplaatst. Als u hier extra in wilt investeren, dan hoor ik graag waar het geld vandaan moet komen. Het is niet zo dat de gemeente Alblasserdam financieel veel armslag heeft.”


Geurt Mouthaan