Afbeelding

Ponykade in Alblasserdam wordt wellicht officieel recreatiegebied

Algemeen

ALBLASSERDAM • Van de Ponykade in Alblasserdam een recreatiegebied maken; Waterschap Rivierenland voelt daar wel voor. Het gemeentebestuur probeert op deze populaire zwemlocatie juist de overlast terug te dringen en ziet dat liever niet gebeuren.

Dat deelde burgemeester Jaap Paans afgelopen week mee tijdens de commissievergadering, in antwoord op vragen van Maarten Jan van der Ende (SGP). Hij informeerde naar de aanpak van de overlast. 

“Er is tijdens het warme weer weer veel gebruik gemaakt van de Ponykade. Wij horen van omwonenden dat er afval in de straten erom heen wordt achtergelaten en dat er sprake is van geluidsoverlast. Daarnaast wordt er alcohol en lachgas gebruikt. Er zijn velen die van deze plek genieten, maar ook veel Alblasserdammers die er last van hebben.”

Tegengestelde belangen
De burgemeester onderkende het probleem, maar schetste wel meteen dat het gemeentebestuur te maken heeft met een ingewikkelde situatie. “Er spelen tegengestelde belangen. Als we aan de slag gaan met het terugdringen van overlast, komt dat naar voren. De omwonenden hebben verschillende inzichten over wat er moet gebeuren.” 

“Sommigen zeggen: plaats borden, zorg voor fietsenrekken en prullenbakken. Zet je die neer, dan komen er andere omwonenden die alles oppakken en op een hoop gooien omdat ze er niet van gediend zijn dat de gemeente ordenend optreedt. Aan de andere kant zegt Waterschap Rivierenland: maak er maar een recreatiegebied van. Dat is het spanningsveld waarin wij moeten acteren.”

Boetes
Er zijn inmiddels borden met vandalismebestendig folie aangeschaft om nogmaals duidelijk te maken wat de regels zijn op de Ponykade. “Bij overtreding kunnen toezichthouders en de politie meteen boetes uitdelen.”

Voor de langere termijn is het onduidelijk wat de status van deze locatie wordt. Paans: “Als het waterschap en de provincie Zuid-Holland de handen ineenslaan, zou het zo maar kunnen dat we veel moeite moeten gaan doen om te voorkomen dat de Ponykade een recreatiegebied wordt. Dat is in ieder geval niet de ambitie van het college.” 

Stier
En met een knipoog: “We hebben nog niet voor elkaar gekregen of van een boer een flink opgefokte stier daar te laten grazen. Dat zou het regeluren van het gebruik van het terrein er een stuk makkelijker op maken.” Van der Ende gaf met eveneens een knipoog aan hem daar graag bij te helpen: “Als u behoefte aan een stier, dan kunnen wij dat binnen een dag regelen.”