• Omdat kosten voor het verwerken van afval stijgen, is ander beleid nodig.
• Omdat kosten voor het verwerken van afval stijgen, is ander beleid nodig. Foto: Stockfoto: 123rf.com

Waardlanden gerust op invoering diftar, ondanks kritiek

regio • De plannen voor invoering van een gedifferentieerd tarief voor de inzameling van restafval (diftar) roepen weerstand op, zowel bij een deel van de burgers als bij sommige raadsleden. Toch heeft Waardlandendirecteur Hans van den Brule er alle vertrouwen in dat het systeem er komt.

In de gemeente Molenlanden ging de raad deze maand unaniem akkoord met de stapsgewijze invoering van diftar, in Vijfheerenlanden zijn raadsleden nog niet zo ver. Tijdens de raadsvergadering op 10 juni is besloten wel te beginnen met de voorbereiding van invoering, maar pas later een definitieve keuze te maken. Van den Brule verwacht dat diftar uiteindelijk ook in Vijfheerenlanden op dezelfde datum zal worden ingevoerd als in de andere Waardlandengemeenten. “Maar dat weten we eind 2022 pas zeker.”
De twee andere Waardlanden gemeenten, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem, besluiten op 24 juni. “Tijdens de commissievergaderingen over diftar in deze gemeenten stelden de raadsleden goede vragen”, aldus Van den Brule. “Ze verdiepen zich er echt in, ik heb er alle vertrouwen in.”
In de gemeente Hardinxveld-Giessendam is een petitie gestart tegen de invoering van diftar. Ruim 900 mensen ondertekenden de petitie. Een kritiekpunt uit de petitie: ‘Je gaat per zak betalen en niet per kilo, dat is oneerlijk’. Van den Brule: “Ik heb binnenkort een gesprek met de initiatiefnemer van de petitie. Wat in de petitie staat is niet juist. Jammer, want ondertekenaars nemen waarschijnlijk aan dat het duurder wordt. Maar: het vaste recht gaat omlaag, dus dat compenseert het betalen per zak.”
Een zak gaat waarschijnlijk ongeveer een euro kosten, vertelt Van den Brule. Een ding is volgens hem zeker: "Als we niks doen, gaat de afvalstoffenheffing explosief stijgen. Het Rijk is belasting gaan heffen op restafval en gaat die verhogen. Ook komt er een CO2-heffing. Om een explosieve stijging te voorkomen, moeten we maatregelen nemen. Daarmee beloven we niet dat de nieuwe inzameling goedkoper gaat worden; we proberen stijgende kosten te beteugelen.”

Voor meer informatie zie: https://www.afvalcirculair.nl/onderwerpen/monitoring-cijfers/afvalcijfers/afvalcijfers/afvalstoffenheffing-2020/.