Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Stichting Verant-woord Varen: 'Media-aandacht zorgt voor minder snel varen'

regio • De media-aandacht voor de nieuwe Stichting Verantwoord Varen Binnenwater Alblas i.o. heeft ervoor gezorgd dat het aantal te snel varen vaartuigen op Graafstroom, Alblas en het Nieuwe Waterschap is teruggelopen van zestig naar veertig procent.

Dat stelt de stichting in een persbericht. ‘Goed nieuws en een positieve ontwikkeling. Maar...veertig procent is nog altijd veel te hoog: Er wordt nog altijd schade aan de oevers toegebracht, nesten van watervogels worden vernietigd en zwemmers, spelende kinderen en suppers lopen gevaar.’

Een compliment van het stichtingsbestuur gaat uit naar de bootverhuurders die na overleg een aantal door de stichting voorgestelde wijzigingen in hun vaarinstructies hebben opgenomen, zoals benadrukking van vaarsnelheid, verbod in het donker te varen en het dringende advies de gratis app Speedometer te gebruiken om de GPS snelheid te meten.

Bij de stichting hebben zich al tientallen sympathisanten uit Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Papendrecht en Alblasserdam gemeld die, als ze dit willen, in een WhatsAppgroep worden ondergebracht. Sympathisanten worden via dit medium en via de email regelmatig op de hoogte gebracht van de acties van de stichting.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden als ‘sympathisant’ via lvdzee2@planet.nl.


College verdeelt taken vertrokken wethouder Verheij

alblasserdam • Nu de samenwerking binnen de coalitie van de gemeente Alblasserdam is gestopt, heeft het college de taken verdeeld die de opgestapte SGP-wethouder Peter Verheij deed.

Zijn portefeuilles en deelname aan (externe) bestuurlijke overleggen worden voorlopig waargenomen door de collega’s in het college: Portefeuille Financiën: wethouder Kraijo; Portefeuille Jeugdzorg: wethouder Jongmans; Portefeuille Openbare Ruimte: wethouder Kraijo; Portefeuille Ondernemen en projecten Waterhoven en Nedstaal: burgemeester Paans; Portefeuille Bedrijfsvoering: burgemeester Paans; Portefeuille Vastgoed: wethouder Jongmans; Drechtstedenbestuur: burgemeester Paans; Algemeen Bestuur Dienst Gezondheid & Jeugd: wethouder Jongmans; Portefeuillehoudersoverleg Sociaal: wethouder Jongmans; Portefeuillehouders overleg Middelen: burgemeester Paans/wethouder Kraijo; Portefeuillehoudersoverleg Economie: burgemeester Paans; Werkgroep Werk & Inkomen: wethouder Jongmans

Met ingang van 1 juni heeft wethouder Verheij zijn taken overgedragen. Hij neemt nog tot 1 juli de tijd om zijn werkzaamheden goed af te ronden. De komende weken zal burgemeester Paans in overleg met de fractievoorzitters inventariseren wat de ontstane situatie betekent. Duidelijk is dat de fracties van CDA en PvdA samen met de gemeenteraad verantwoordelijkheid willen nemen voor het aanpakken van de geplande werkzaamheden, projecten en beleidsvoornemens. Het presidium zal de gemeenteraadsvergadering van 29 juni voorbereiden. In die vergadering zal de gemeenteraad de ontstane situatie bespreken.