• Een schets van de woontorens aan de Veerpromenade, zoals die er ongeveer uit zou kunnen gaan zien.
• Een schets van de woontorens aan de Veerpromenade, zoals die er ongeveer uit zou kunnen gaan zien. Foto: Gemeente Papendrecht

Politiek neemt meer tijd in heikel dossier

Beslissing woontoren pas in het najaar

papendrecht • Er moet eerst een betere reactie komen op de zorgen van de omwonenden en de hoogte van de planschade.

Dat er een woontoren moet komen op de zogenaamde Van der Kevie-locatie en dat die fors hoger zal worden dan de 9 meter die in het bestemmingsplan is vermeld, staat voor de meeste raadsleden wel vast.


Verschillende projectontwikkelaars hebben de opdracht immers terug gegeven aan de gemeente toen de maximale bouwhoogte op 9 meter stond, omdat het dan op die locatie niet mogelijk is om rendabel te kunnen bouwen.


Te hoog

Maar een woontoren van 9 verdiepingen, dat vonden diverse raadsleden wel weer aan de hoge kant, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Met name SGP en ChristenUnie vonden dat het wel wat minder kon.


Wethouder Arno Janssen beloofde ernaar te zullen kijken, maar ging bij het loven en bieden niet verder terug dan 8 woonlagen. “We gaan niet voor maximaliseren van opbrengst. Als 25 woningen voldoende is, dan gaan we daarvoor”, vertelde hij donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.


Twee woontorens

Hij vertelde ook dat hij de variant met de twee woontorens verder wil uitwerken en laten onderzoeken op planschade. De andere variant, met de terrassen, is forser en bevat meer woningen. Met de variant met de twee woontorens kunnen er maximaal 25 woningen komen en zijn er meer zichtlijnen voor de huidige bewoners boven De Meent.

Die hebben bezwaar gemaakt tegen de realisatie van een woontoren op het Van der Kevie-terrein. Zij willen geen woontoren die hun uitzicht belemmert en voelen zich niet serieus genomen door de gemeente, die niet met hen in gesprek ging in de aanloop naar de presentatie van het plan voor de woontoren.


Wethouder Janssen erkende dat de gemeente de participatie ‘beter, mooier en chiquer’ had willen doen, maar dat dat moeilijk ging in verband met de coronamaatregelen. Daarnaast ging het college ervan uit dat een gesprek met drie vertegenwoordigers vanuit de bewoners voldoende input zou geven.

De gemeente neemt nu wat extra tijd om het plan verder uit te werken, waar mogelijk iets te verkleinen en de omwonenden mee te nemen in het informatieproces. Na de zomervakantie komt er een avond voor buurtbewoners waarin ze geïnformeerd zullen worden over de uitwerking van het plan met de twee woontorens. Een besluit over de woontoren aan de Veerpromenade wordt naar verwachting in oktober genomen.


Tegenstemmers

Donderdagavond stemden alleen GroenLinks en Onafhankelijk Papendrecht (OP) tegen dit plan. René van Engelen van GroenLinks vond dat de gemeente zich aan de afspraken van het bestemmingsplan moest houden en zou het theater naar het centrum van Papendrecht willen verhuizen. Op de huidige locatie van Theater De Willem zouden dan woningen kunnen komen. Hierop gingen de overige fracties niet in.


Ruud Lammers van OP vond dat het plan nog niet rijp is voor besluitvorming en wilde het proces van burgerparticipatie overnieuw doen.