Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Krapte op woningmarkt is hoog en neemt toe

drechtsteden • De krapte op de woningmarkt in de Drechtsteden is extreem hoog en neemt steeds meer toe. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van Woningmakers Drechtsteden, die per kwartaal in samenwerking met Waltmann Makelaars actuele en objectieve woningmarktdata publiceren.

in alle gemeenten in de Drechtsteden de krapte enorm is. De vraag naar grondgebonden woningen (rijtjeswoningen en 2-onder-1-kap) is in de hele regio extreem. Behalve in Hardinxveld-Giessendam is er ook een groot tekort aan appartementen. De overall-krapte is in het afgelopen jaar alleen maar toegenomen.


Doorstroming

Het is een belemmering voor de doorstroom. Mensen bieden pas een huis aan op de markt als ze er zelf een gekocht hebben, en dat gebeurt niet.


De Drechtsteden volgen daarin een nationale trend van woningnood waarin het huidige landelijke woningtekort van 312.000 naar verwachting in 2025 is gestegen naar 419.000 woningen. 5% van de bevolking zoekt dan een huis, wat eigenlijk heel vreemd is, want wonen is een grondrecht.

Dorith Kools (Waltmann makelaars, Woningmakers Drechtsteden): ”Ik schrik enorm van deze getallen. Ik had nooit gedacht dat de markt zo verstopt zou kunnen raken. De enige oplossing is bouwen bouwen bouwen. Binnen de woningmakers zetten we ons in om de daarvoor benodigde afstemming tussen gemeenten en marktpartijen voor elkaar te krijgen.”


Huizenprijzen stijgen

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemiddelde transactieprijzen voor woningen in de Drechtsteden blijven stijgen. In het vierde kwartaal van 2020 was de gemiddelde huizenprijs in Alblasserdam 277.199 euro. In het vierde kwartaal van 2021 was die prijs gestegen naar 328.000 euro.


In Papendrecht ging de prijs iets minder hard, maar ook nog fors omhoog: van 278.155 naar 316.360 euro. In Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam gingen de huizenprijzen in de genoemde periode omlaag. In de overige Drechtsteden ging die omhoog.