• Olette Freriks in Egypte.
• Olette Freriks in Egypte. Foto: Aangeleverd

Voormalig Alblasserdamse schrijft Egyptisch kookboek

Recepten uit de tijd van de Farao's

luxor/alblasserdam • Olette Freriks uit Luxor in Egypte, die opgroeide in Alblasserdam, heeft begin deze maand haar eerste kookboek uitgegeven.

In het boek ‘Bel hana wil shiva wa alf hana’ wat ‘Eet smakelijk met duizend geneugten’ betekent, beschrijft ze niet alleen recepten, maar ook de eetgewoonten uit het oude en hedendaagse Egypte. Er staat onder meer een beschrijving in van een koninklijk banket van duizenden jaren oud.


“Veel recepten hier in Egypte stammen al uit de tijd van de Farao’s en worden nu nog gemaakt”, vertelt Olette. “Maar ze worden zelden opgeschreven, meestal worden ze overgedragen van moeder op dochter.”


5000 jaar oud

Verschillende recepten, zoals zoals de Mologhia en de Bisara, zijn al 5000 jaar oud en stammen uit de tijd van koning Djoser, de bouwer van de trappenpiramide in Sakkara. Maar ook recepten uit het oudste gevonden kookboek, geschreven in de eerste eeuw na Christus, en recepten die gevonden zijn op papyrus, zoals een heerlijke lentil soep, worden beschreven in het kookboek van Olette.


Maar ook de moderne keuken van Egypte staat erin. Bij elkaar gaat het om ongeveer 100 recepten en ruim 400 foto’s. Olette: “Het leuke is dat ik alle recepten zelf uitgeprobeerd heb. Zeker bij de mondeling overgedragen recepten was dat belangrijk. Hier proeven de mensen of het goed smaakt, maar ik wilde het zeker weten en opschrijven.”


Heerlijk eten

Olette woont op de Westbank tegenover de stad Luxor tussen de graven en de tempels in, vlakbij een oude markt die al sinds de tijd van de Farao’s op dinsdag gehouden wordt. “Hier ziet je een overdaad aan heerlijke verse groenten en fruit, die allemaal terug komen in het boek."


"Het is een echt aanrader voor diegene die van koken houden en van uitproberen. Ik weet zeker dat mensen in Nederland er heerlijk door zullen eten.”


Gemakkelijk te vinden

De meeste ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. In sommige gevallen zijn die te vinden in Oosterse winkels of grotere supermarkten. Het kookboek kost 48 euro (inclusief verzendkosten in Nederland). Bestellen kan bij Olette via Facebook (https://web.facebook.com/olette.freriks.7) of door haar een mailtje te sturen: horusreizenolette@gmail.com.


Opgegroeid in Alblasserdam

Olette Freriks is geboren in Rhoon en groeide vanaf haar achtste op in Alblasserdam. Reizen en het leiden van reizen zijn haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder en haar oom waren reisleider. Toen zij op haar achtste een ansichtkaart van haar oom kreeg vanuit Egypte, met daarop een prachtig gekleurde muurschildering uit het Dal van de Koninginnen, liet dat beeld haar niet meer los.


Na een studie Egyptologie A la Carte aan de Universiteit van Leiden en een cursus reisleiding, richtte ze haar eigen reisorganisatie op: Horus Reizen Egypte. Sinds 2006 woont ze in Egypte, waar ze niet alleen reizen leidt, maar ook boeken schrijft. Ze is bezig met een serie van zeven reisboeken, waarvan er nu vijf gepubliceerd zijn. Daarna wil ze zich storten op een serie ‘Mysterie boeken’ over het oude Egypte.


“Er is nog zoveel te ontdekken in Egypte”, weet Olette. “Geschat wordt dat nog maar 25 tot 30 procent opgegraven en ontdekt is. Een paar weken geleden bijvoorbeeld is vlakbij mijn huis weer een complete stad blootgelegd, die de Gouden Stad wordt genoemd. Helaas ligt het toerisme nu stil vanwege corona, maar hopelijk komt dat vanaf oktober weer langzaam aan op gang.”


Bert Bons