• De betrokkenen bij de onderscheiding.
• De betrokkenen bij de onderscheiding. Foto: Richard van Hoek

Carnegie Helden-onderscheiding

papendrecht • Clara Jonker heeft op maandag 17 mei een bijzondere onderscheiding in ontvangst mogen nemen.

Het ging om een bronzen legpenning en het bijbehorende loffelijk getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds, die zij overhandigd kreeg door burgemeester Aart-Jan Moerkerke.


Gevaar voor eigen leven

Het Carnegie Heldenfonds eert personen die met gevaar voor eigen lijf en goed voor anderen in de bres zijn gesprongen. In de zomer van 2019 redde Clara haar destijds zevenjarig buurjongetje uit de sloot dichtbij haar huis. Het jongetje was te water geraakt en dreigde kopje onder te gaan. Ondanks dat mevrouw Jonker al op leeftijd is en de zwemkunst nauwelijks machtig is, twijfelde zij niet en begaf zich ook in het water.


Met behulp van haar buurman wist zij de jongen op het droge te krijgen en over te dragen aan de moeder. De redding geschiedde zonder tussenkomst van de hulpdiensten.


Zeer verguld

Clara Jonker heeft aangegeven dat ze zich geen held voelt, maar was wel zeer verguld met de bijzondere blijk van waardering, die haar in het bijzijn van haar kinderen en naaste familie ten deel viel. Ook voor burgemeester Moerkerke van Papendrecht was het een bijzonder moment. Hij reikte deze onderscheiding voor het eerste in zijn loopbaan uit.

De uitreiking was ernstig vertraagd door de corona-perikelen. Er was gekozen voor de datum van 17 mei, omdat Clara Jonker-Boer op die dag haar 81e verjaardag vierde.