• Inge (derde van links) met de leden van Blind Chanel. Rechts de andere vrijwilliger, Brent Jochems.
• Inge (derde van links) met de leden van Blind Chanel. Rechts de andere vrijwilliger, Brent Jochems. Foto: Aangeleverd

'Het voelt niet als werk, het geeft juist energie'

Inge begeleidt Finse groep Songfestival

papendrecht • ‘Iets doen’ bij het Songfestival, dat was de grote droom van de Inge Spier (43). Als delegation host begeleidt ze deze dagen de Finse groep Blind Chanel.

“Samen met een andere vrijwilliger ben ik de schakel tussen de Finse delegatie en de organisatie van het festival”, vertelt Inge. “We worden elke dag getest op corona, daarna halen we de groep op bij het hotel, zodat zij op tijd getest worden en naar de repetities kunnen. Ook doen we boodschappen voor hen, hebben we bijvoorbeeld gitaren moeten regelen en een reparatie. We zijn er om deelnemers te ontzorgen.”


Hartstikke aardig

Inge heeft veel contact met de artiesten. “De Finse groep is een club vrij jonge mensen, een rockband van zes mensen met een heel team eromheen. We zijn twee keer op tour geweest met hen, door Rotterdam en Amsterdam. Ze zijn hartstikke aardig en blij met ons.”


Het idee voor vrijwilligerswerk bij het songfestival kreeg Inge tijdens haar studie. “Toen won Duncan Laurence. Van jongs af aan heb ik het songfestival gevolgd en al heel lang dacht ik: als Nederland ooit wint, lijkt het me supergaaf om erbij te zijn. Het is zo’n groot evenement. Dus toen Duncan won, ben ik gaan bellen. Ik moest een formulier invullen en een kort filmpje van mezelf opnemen waarin ik in het Engels vertel waarom ik graag delegation host wil zijn. Voor dat filmpje ben ik naar de SS Rotterdam gegaan, een schip dat als hotel fungeert. Ik vertelde over mijn link met het festival, dat ik het altijd een droom vond.”


Iedereen die zich had aangemeld, werd door de organisatie uitgenodigd voor een kennismaking. Twee weken daarna hoorde Inge dat ze was gekozen. “Echt fantastisch.”
Inge volgde de opleiding eventmanagement in Breda en werkt als eventmanager op een marketing- en communicatieafdeling. “Ik organiseer zakelijke evenementen, doe de voorbereiding vooraf en ben tijdens het evenement aanspreekpunt voor vragen. Voor het vrijwilligerswerk bij het songfestival heb ik twee weken vrij genomen. Het voelt niet als werk, het geeft juist energie. Je bent meet mensen in een zaal, hoort applaus, gejuich. In de zaal aanwezig zijn geeft extra beleving, heel anders dan wanneer je de show thuis kijkt.”


Achter schermen

Op maandag 17 mei mocht Inge aanwezig zijn bij de show voor de dag erna. “Ik mocht vanuit de greenroom meekijken. Die is vanwege corona in de grote zaal opgesteld, dat is de zaal die is ingericht voor de finale op zaterdag 22 mei, als 26 landen meedoen. Ik kreeg een kijkje achter de schermen, dan zie je op het podium dingen gebeuren die je op tv niet ziet. Bijvoorbeeld dat drie man onder een klein podium blijft liggen om dat snel weer weg te kunnen halen. Dat brengt de camera niet in beeld. Het is een megagrote operatie met beeld, geluid en vuurwerk.”


Hoewel Inge als eventmanager best wat gewend is, kijkt ze haar ogen uit. Ze is onder de indruk van de strakke organisatie. “Van deelnemers krijgen we daar complimenten voor. Ze merken dat er door professionals wordt samengewerkt, dat mensen weten waar ze het over hebben.”


Weinig slapen

Blind Chanel mag door naar de finale van zaterdag 22 mei, wat betekent dat Inge een druk weekeinde voor de boeg heeft. “Want na de finale op zaterdagavond volgt nog de puntentelling. Die duurt altijd erg lang. Tegen enen is de uitslag er waarschijnlijk, dan volgen nog de persconferenties. Ik denk dat ik weinig zal slapen die nacht.” Ze vindt het prima. Op dinsdag 25 mei moet ze weer gewoon aan het werk, nog een beetje vermoeid wellicht, maar met véél verhalen.

Anne Marie Hoekstra