• Jill in haar nieuwe shirt.
• Jill in haar nieuwe shirt. Foto: Aangeleverd

Jill Duijzer: prof bij Feyenoord

papendrecht • Jill Duijzer mag zich komend seizoen profvoetbalster noemen. De 18-jarige Papendrechtse ondertekende een eenjarig contract bij Feyenoord.

“Ik ben er ongelooflijk blij mee”, zegt ze met een grote glimlach. “Ik zie er vooral een bevestiging in dat ik me als keeper goed heb doorontwikkeld."


Vrouwenteam

"Gaaf is ook dat Feyenoord voor het eerst in de clubhistorie met een vrouwenteam in de Eredivisie uit gaat komen en dat ik deel mag uitmaken van de selectie. Dat is een soort droom die uitkomt.”


Jill Duijzer is afkomstig uit een echte voetbalfamilie. Als jong meisje werd ze lid van vv Drechtstreek in haar woonplaats Papendrecht om vervolgens jarenlang deel uit te maken van jongensteams. “Dat was een leuke tijd, vooral ook omdat we als groep een aantal seizoenen grotendeels samen bleven spelen. Ik heb me mede daardoor eigenlijk nooit ‘meisje tussen de jongens’ gevoeld. We waren een echt team.”


'Jongensmentaliteit'

Nadat ze op haar 14e verkaste naar Feyenoord wed ze onderdeel van teams met louter meiden. “Daar moest ik wel even aan wennen”, zegt Jill terugblikkend op haar eerste maanden in Rotterdam-Zuid. “Met meiden om je heen heerst er toch een andere sfeer, hè. Als alles goed gaat op het veld dan is het gewoon gezellig, maar als de resultaten tegenvallen of de trainer iets zegt wat niet in het pulletje valt, dan kan dat nog een tijdje blijven ‘hangen’. Jongens gaan met dat soort situaties toch anders om; wat laconieker. In die zin heb ik een ‘jongensmentaliteit’. Wat de trainer zegt, moet gebeuren. Punt uit.”


Dat ze bij Feyenoord terecht kwam was voor Jill Duijzer een grote verrassing. Ze wist dat ze aardig kon keepen, maar had niet in de gaten dat de Stadionclub haar al een tijdje in het vizier had. “Ik maakte in die tijd deel uit van een voetbalschool en werd door één van de trainers daarvan geattendeerd op de belangstelling vanuit Rotterdam”, vertelt ze. “Die belde mijn vader met de boodschap dat ik de volgende dag bij Feyenoord verwacht werd. De club zocht een jeugdkeeper. Ik ben er maar naar toe gegaan en werd meteen aangenomen. Ik was veertien jaar en superblij met deze kans.”


Sprongkracht

Bij Feyenoord ontwikkelde de talentvolle doelvrouw zich snel. “Zeker in het begin maakte ik enorme stappen. Bij Drechtstreek had ik al geleerd om méé te voetballen. Dat heb ik bij Feyenoord verder verbeterd. Ook qua sprongkracht en tactisch inzicht ben ik flink vooruit gegaan. Dat is ook het mooie hier: bij Feyenoord heerst een echte topsportmentaliteit. Ik voel me daar heel prettig bij en merk dat ik steeds completer en beter word.”


Tijdens het eindgesprek op 19 april jongstleden kreeg Jull Duijzer, die bij Drechtstreek onder andere actief is als jeugdkeeperstrainer, vanuit de Feyenoord-gelederen te horen dat men tevreden was. Niet veel later kreeg ze bericht dat ze samen met vier andere jeugdspelers mocht promoveren naar het eerste vrouwen-seniorenselectie.

Vorige week vrijdag zette de jonge Papendrechtse haar handtekening onder het bijbehorende contract.


Kans

Hoe het Feyenoord-vrouwenteam er uit komt te zien, wordt de komende weken duidelijk. “Ik heb begrepen dat er zeker ook speelsters met ervaring op hoog niveau bijkomen,” zegt ze. “Dat is ook goed, want in de Eredivisie wordt veel van je gevraagd. Mijn persoonlijke doel is om me verder te ontwikkelen en te leren van de trainers en mijn gelouterde teamgenoten. Daarnaast hoop ik natuurlijk op speelminuten. De komende maanden wordt vast meer duidelijk. Eén ding is zeker: ik ben ongelooflijk blij met deze kans!”