• Dure horloges worden steeds vaker gebruikt als betaalmiddel of onderpand in de grootschalige drugshandel.
• Dure horloges worden steeds vaker gebruikt als betaalmiddel of onderpand in de grootschalige drugshandel. Foto: Aangeleverd

Politie en FIOD doorzoeken Alblas-serdams kantoor

alblasserdam • De politie heeft op woensdag 19 mei een administratiekantoor in Alblasserdam doorzocht in het kader van een lopend rechercheonderzoek naar criminele handelaren in exclusieve horloges.

De doorzoeking van het Alblasserdamse administratiekantoor vond plaats in samenwerking met de FIOD. Ook drie woningen in Rotterdam, één in Breda en één in Capelle aan de IJssel zijn onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht.

In onderzoeken naar de georganiseerde misdaad in West-Brabant en Zeeland komen steeds vaker handelaren in exclusieve horloges in beeld. Criminelen lijken daarin een faciliterende rol te hebben. Er zijn onder meer 22 luxe horloges in beslag genomen. Ook werd in een woning in Rotterdam een vuurwapen aangetroffen. De 57-jarige bewoonster werd aangehouden. Ook werden in een Rotterdamse woning naast een vuurwapen ook kleinere hoeveelheden harddrugs aangetroffen.
Er is verder bij de onderzoek onder meer het volgende in beslag genomen: 22 luxe horloges voornamelijk van het merk Rolex, 19 schilderijen die op echtheid worden onderzocht, circa 20.000 euro aan contant geld, diverse administratieve documenten (ook digitaal), diverse computers en mobiele telefoons, circa 200 horlogecertificaten en materialen om luxe horloges te verfraaien.
De acties vonden plaats in het kader van een onderzoek uitgevoerd door de Dienst Regionale recherche van de politie Zeeland-West Brabant, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Breda. Het gaat om een onderzoek naar gewoonte witwassen en een criminele organisatie. Er zijn geen arrestaties verricht.

Eerst gaan de speurders de in beslag genomen goederen en de documenten onderzoeken. Het doel van de actie is meer zicht te krijgen op criminele internationale geldstromen, de internationale horlogehandel en de rol daarbij van bepaalde personen.
In recente reguliere onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Zeeland-West-Brabant komt steeds vaker de dubieuze rol van sommige handelaren in exclusieve horloges naar voren.