• Ben Boom en Ed Groenendijk bij het logo van Egro Service.
• Ben Boom en Ed Groenendijk bij het logo van Egro Service. Foto: Geurt Mouthaan

Egro Service viert zilveren jubileum

alblasserdam • Egro Service, gespecialiseerd in terreinbeveiliging, viert dit jaar een zilveren jubileum. Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Ed Groenendijk en Wendelien de Waaij het Alblasserdamse bedrijf startte.

Ze zitten er nu drie jaar, maar Ed Groenendijk en operationeel manager Ben Boom genieten nog elke dag van hun nieuwe kantoor aan de Edisonweg 30. De eigentijdse inrichting, de vele vierkante meters; het is een verademing ten opzichte van het vorige bedrijfspand aan de overkant van de weg. "Daar waren we echt uitgegroeid", knikt Groenendijk.


Groei, dat is een rode draad in het bestaan van Egro Service: vanaf de eerste jaren, toen Ed en zijn vrouw Wendelien alleen de beschikking hadden over een Opel Kadett en een computer voor de administratie, tot op de huidige dag. "Inmiddels hebben we 23 medewerkers in dienst. Ik werkte hiervoor bij een elektrotechnisch bedrijf in Bleskensgraaf en in de eerste tijd hebben we ook in de elektra gezeten, maar al vrij snel hebben we de keuze gemaakt om ons te specialiseren in terreinbeveiliging."


Specialist mogen ze zich bij het Alblasserdamse bedrijf na een kwart eeuw zeker noemen. Nationaal en internationaal worden ze ingeschakeld om terreinen, woningen, bedrijfspanden en andere gebouwen te beveiligen. Van gevangenissen en kerncentrales tot ministeries en villa's, het komt allemaal voor. "We merken dat beveiliging zeker in de lift zit. Waar dat vroeger alleen in de hoge riscio-categorie voorkwam, zie je het nu ook bij particulieren en bedrijventerreinen."


Het ervoor zorgen dat ongewenste bezoekers niet binnenkomen gaat veel verder dan alleen het plaatsen van camera's, licht operationeel manager Ben Boom toe: "Wij denken in schillen. Je hebt er weinig aan als je camerabeelden hebt van inbrekers die al binnen zijn; dan is er al heel veel schade. Ons doel is om ze al bij de buitenste schil te detecteren en zo mogelijk tegen te houden. Daarbij kun je in sommige gevallen denken aan een heel zichtbare afscheiding met prikkeldraad, maar er zijn ook klanten die hun terrein zo onzichtbaar mogelijk af willen schermen."


Radar, gronddetectie, sensoren; de digitale en technologische vooruitgang ging uiteraard ook aan Egro Service niet voorbij. "Het zorgt ervoor dat onze medewerkers van alle markten thuis moeten zijn; het ene moment zijn ze met hun handen bezig, het volgende moment zitten ze achter de laptop om te programmeren. Vandaar dat we ook een eigen Egro Academy hebben om nieuwe personeelsleden intern op te leiden."


Geurt Mouthaan