'Goede kans op aanvullende vergoeding'

regio • Lekdijkbewoners met schade die een schikking troffen met Waterschap Rivierenland, hebben een goede kans in aanmerking te komen voor een aanvullende vergoeding als sprake is van nieuwe schade. Dat zegt ir. Ad Schouls, voorzitter van stichting De Lekkende Lekdijk.

De stichting bestaat pas sinds 23 april en formeel zijn er nog geen leden. “We moeten eerst nog een bankrekening openen”, aldus Schouls. “Daarna gaat er een brief naar alle bewoners aan het stuk dijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer, dan kunnen ze zich aanmelden. Ik verwacht dat veel mensen dat zullen doen. Er staan daar ongeveer 450 huizen en een groot deel van de bewoners heeft schade als gevolg van de dijkversterking.” Volgens Schouls betekent een schikking met het waterschap niet dat het recht op vergoeding van nieuwe schade vervalt. “Omdat er nog steeds nieuwe schade ontstaat is dat niet houdbaar. Daarbij komt dat het waterschap een deskundige partij is en de bewoners dat niet zijn. Daarnaast zijn door een expertisebureau soms vergoedingen afgesproken die lager zijn dan het werkelijke schadebedrag.”

Schouls wil niet verzanden in langdurige juridische procedures. “Het is in het belang van iedereen dat we snel aan het werk gaan. Niemand kan zich ingewikkelde claimprocedures permitteren, dat is mijn insteek. Voorop staat dat bewoners volledig schadeloos gesteld worden en dat ze veilig kunnen wonen."

”Schouls heeft bewoners gewaarschuwd dat het proces nog wel drie à vier jaar zal duren. “We moeten eerst de reactie van Deltares op het rapport van Stefan van Baars afwachten, dan moet het waterschap maatregelen treffen voor de dijk en daarna kun je pas praten over wat er met de huizen moet gebeuren. Ik heb bewoners geadviseerd te stoppen met herstelwerk, omdat alles nog in beweging is en de oorzaak nog niet is weggenomen. We gaan de situatie per woning bekijken, desnoods alvast noodmaatregelen treffen om het bewoonbaar te houden. Het is belangrijk dat er voor bewoners een eindpunt is waar ze naartoe kunnen werken.”

Volgende week heeft Schouls een gesprek met dijkgraaf Co Verbaas van het waterschap. “Ik ga proberen om met het waterschap basisafspraken te maken, om rust voor de bewoners te creëren als het gaat over schadeloosstelling. Als het waterschap zegt dat zij alle schade zullen vergoeden, dan heb je wat. Ja, ik verwacht dat ze dat gaan zeggen.”

Peilbuizen

De civiel ingenieur denkt dat een oplossing voor herstel aan de binnenkant van de dijk zit. “Dus het waterschap en bewoners hebben elkaar nog hard nodig. Boorpalen hebben de dijk lek geprikt, die zitten aan binnenkant, dus als je het wilt oplossen, moet je dat aan de binnenkant doen. Het heeft geen zin er aan de buitenkant klei tegenaan te zetten, want de palen blijven dan nog zorgen voor lekkage.”

Volgens Schouls moeten er peilbuizen geplaatst worden in het dunnere zandpakket waarop de huizen staan en niet alleen in het diepere zandpakket. “De tegendruk van de tussenliggende zandlaag is lager. Als daar ook lekkage is, is de kans op opbarsten van de bodem bij hoog water in de Lek veel groter. Dan is de veiligheid van de polder in gevaar. Als dat niet zo is, is er geen acuut gevaar voor opbarsten. Ik heb begrepen dat die peilbuizen inderdaad geplaatst gaan worden.”