• De Lekdijk vlak voor het dorp Nieuw-Lekkerland, waar enkele grote scheuren zichtbaar zijn.
• De Lekdijk vlak voor het dorp Nieuw-Lekkerland, waar enkele grote scheuren zichtbaar zijn. Foto: Bert Bons

Gemeente onderzoekt vergunningverstrekking Lekdijk

'Rapport reden nogmaals te toetsen'

molenlanden • “Het rapport van Stefan van Baars is voor ons reden om nogmaals te toetsen of het waterschap voldeed aan de eisen, of in de documenten aannemelijk werd gemaakt dat het ontwerp veilig was", vertelt Wethouder Teunis Jacob Slob.

"De gemeente heeft destijds de documenten nagetrokken", vervolgt Slob. "Met de inzichten die we nu hebben, doen we dat opnieuw. Kunnen we er nog steeds achter staan?”


Ook bij de gemeente kwamen al jaren signalen binnen over de dijkversterking, geeft Slob aan. “Ook tijdens de werkzaamheden al. Rechtstreeks van de bewoners kregen we nagenoeg geen klachten, maar we hoorden er wel van. Klachten kwamen met name binnen bij het waterschap, de uitvoerende organisatie. Als gemeente hebben we na het verschijnen van het rapport ook contact gehad met belangenbehartigers van bewoners.”


Welke rol ziet Molenlanden nu voor zichzelf als gemeente?

“Het is van belang om naast de mensen te staan. Het heeft enorme impact als je huis schade oploopt. Of we meer kunnen doen? Daarop beraden we ons, als dat noodzakelijk is. Maar de schadeafhandeling ligt bij het waterschap. Wij zijn echter ook verantwoordelijk voor onze inwoners. Als gemeente zien we toe op een goede leef- en woonsituatie voor inwoners. De veiligheid van het dijklichaam moet goed zijn.”


Toezichthouder

De gemeente nam na het verschijnen van het rapport van Van Baars direct contact op met het waterschap. “En samen met onze toezichthouder heb ik twee adressen aan de Lekdijk bezocht waar schade is. Onze toezichthouder heeft feiten geconstateerd en genoteerd. Het is van belang dat de signalen bijgehouden worden. Zolang de discussie loopt, gaan we niet interveniëren. In de gesprekken met het waterschap delen we onze bevindingen. Niet dat we het waterschap kunnen zeggen wat ze moeten doen, het is een bestuurlijke uitwisseling.”


Volgens Slob is een groot aantal schadegevallen afgehandeld. “En een aantal nog niet. Over een aantal dossiers loopt het gesprek tussen bewoners en het waterschap nog. Daar zit best wat pijn, door de langere termijn. Wij treden als gemeente niet in de schadediscussie, maar kunnen mogelijk wel een verbindende rol spelen, waar nodig."


Er moet een loket komen waar mensen met vragen terecht kunnen. "We willen graag dat het waterschap voor gedupeerden een contactpersoon aanstelt die met naam en telefoonnummer op de website te vinden is, waar mensen met vragen terecht kunnen. Zodat mensen de meest deskundige informatie kunnen krijgen. Als gemeente doen we nu eigen waarnemingen. We krijgen er nu zo langzamerhand een beter beeld van.”


Dijkdoorbraak

Van Baars schrijft in zijn rapport over het gevaar van het openbarsten van het achterland bij hoog water, als gevolg van het leksteken van een hogere zandlaag onder het klei-veenpakket. Dit kan tot een dijkdoorbraak leiden. Onderschrijft het college dat risico?

Slob: “Dat is een deel van de hamvraag die voorligt. we vinden dat het onderzoek door Deltares daar duiding aan moet kunnen geven. We zijn blij dat dit onderzoek er komt. Als de dijk inderdaad onveilig blijkt te zijn, dan moeten we op dat moment een antwoord formuleren."

"Het waterschap is de eerst verantwoordelijke en zal dan met initiatieven moeten komen. Hun plan van aanpak zal dan door ons getoetst moeten worden. Of wij daarvoor voldoende expertise in huis hebben? Wij moeten zorgen dat we het op de juiste wijze kunnen toetsen of kunnen laten toetsen. Op dat moment zullen we bekijken of we er externe expertise bij nodig hebben. De acute veiligheid is niet in gevaar, maar er is voldoende aanleiding om onderzoek te doen.”


Anne Marie Hoekstra