• Wim van der Hoeven (links) en Peter Verheij bij natuurspeeltuin Het Groene Woude Wik.
• Wim van der Hoeven (links) en Peter Verheij bij natuurspeeltuin Het Groene Woude Wik. Foto: Bert Bons

Iedereen tevreden over Blokweer 2

‘Dit project steekt er bovenuit'

De wijk was vier jaar lang een bouwput, maar tot irritaties of boosheid heeft het zelden geleid. Sterker nog, de wijk is niet alleen fysiek opgeknapt, ook de sociale samenhang in de wijk is verbeterd. Wethouder Peter Verheij en Wim van der Hoeven, bewoner van de wijk en tevens voorzitter van de wijkgroep, blikken terug op wat een hoofdpijndossier had kunnen worden, maar het niet werd. “Voor Alblasserdamse begrippen was dit een heel groot project. Er waren 550 huishoudens bij betrokken, begint wethouder Verheij. De problemen met verzakkingen speelden al vanaf 2014. Een jaar later verscheen de eerste nieuwsbrief waarin de plannen voor een opknapbeurt van de wijk werden uitgelegd.


Samen met andere communicatiemiddelen, zoals de website van de gemeente en het ‘keetoverleg’ bij de directievoerder, zijn projectassistente en de aannemer, was die nieuwsbrief een belangrijk middel om iedereen te informeren en bij het project te betrekken. Zowel de gemeente als de wijkgroep hebben enorm geïnvesteerd op de informatievoorziening. “We hebben hier te maken met een heel actieve wijkgroep, die enorm betrokken is en tot in de haarvaten van de wijk aanvoelt wat er speelt. Als gemeente kunnen we dit zelf niet voor elkaar krijgen, daar hebben we de bewoners van de wijk voor nodig”, legt de wethouder uit.


Wim van der Hoeven vult aan: “Wat hier gebeurd is, dat is uniek. Ik ken aardig wat gemeenten, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wij waren een doorgeefluik vanuit de bewoners naar de gemeente. En andersom. Dat was heel zinvol werk, want na de opknapbeurt is de wijk hierdoor nog mooier en beter geworden en nog meer naar de zin van de bewoners.”


'Een prachtig voorbeeld van hoe ‘samen doen’ er in de praktijk uit kan zien'

“Natuurlijk heb je altijd een aantal mensen die overal wat van vindt, maar met hen zijn we soms bewust extra in gesprek gegaan, waardoor we telkens een consensus konden bereiken”, vervolgt Van der Hoeven. Hij werd in de wijkgroep bijgestaan door 12 mensen uit de verschillende straten in de wijk. Zij vonden voortdurend een gewillig oor bij de projectleiders van de gemeente Alblasserdam, die op hun beurt weer te maken hadden met een aannemer die bereid was om plannen te wijzigen en aan te passen wanneer dat verbeteringen opleverde. “Niet alle wensen konden natuurlijk ingewilligd worden, maar als je dan kon uitleggen aan de bewoners waarom iets niet kon, dan was daar vaak begrip voor.”


“Het was voor ons als wijkteam een kers op de taart dat mensen enthousiast werden van het project. Ook niet onbelangrijk waren de feestjes die de gemeente organiseerde na afloop van iedere fase van de opknapbeurt. Heel eenvoudig met een borrel en een hapje en een praatje van de wethouder.”


Daarmee snijdt Wim van der Hoeven een ander belangrijk aspect aan van de renovatie van de wijk. Het sociale aspect. “Er ontstonden door al dat overleg en die bijeenkomsten allerlei dwarsverbanden. Mensen leerden elkaar kennen. Het was goed voor de contacten, mensen gingen elkaar helpen, bijvoorbeeld bij het ophogen en opknappen van de tuintjes.” Wethouder Peter Verheij zag het met veel genoegen aan: “Het ging om de fysieke inrichting van de wijk vanuit ons motto ‘samen doen’, maar het project heeft ook een belangrijke sociale component gekregen. Daardoor krijgt dit project wat mij betreft een rapportcijfer 9 in plaats van de gebruikelijke 7 of 8.” Voorbeelden van die sociale projecten zijn de twee AED's die nu in de wijk hangen, het samen regelen van het ophogen van de kruipruimten, de officieel geregistreerde Whats-App groep die er gekomen is, het gezamenlijk wilgen knotten langs de Waterpeper/Waterlelie en de realisatie van natuurspeeltuin Het Groene Woude Wik. Wim: "Dat is wat ons betreft de kroon op het werk, want het was best bijzonder dat de provincie daar toestemming voor gaf. Kinderen spelen daar de hele dag door!”


“Zo’n wijkgroep heeft een enorme meerwaarde. Dat is ons eens temeer duidelijk geworden”, concludeert Peter Verheij. “Dat neem ik mee naar volgende projecten. Iedere wijk verdient een bewonersplatform. Natuurlijk zijn er ook andere wijken in Alblasserdam waar het nu al goed loopt, maar deze steekt er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. Dat komt denk ik doordat het project zo groot was en er zoveel bereikt is. En ook de toevoeging van het sociale aspect heeft een enorme meerwaarde gegeven. Echt een prachtig voorbeeld van hoe ‘samen doen’ er in de praktijk uit kan zien.”