Reactie op de voorgenomen ontwikkeling van de locatie Polderstraat

Met grote bezorgdheid heb ik kennis genomen van het ontwikkelingsplan voor de locatiepolderstraat (terrein manege) zoals voorgesteld door de Q groep.

Ik vraag mij ten zeerste af of bewoningsverdichting op een plaats met de meeste geluids-, en luchtvervuiling van Alblasserdam een wenselijke of zelfs een verantwoorde keuze is gezien de ligging zo dicht grenzend aan de drukke verkeersader A15 en de Noordtunnel.

Deze feiten alleen maken dit karakteristieke stukje Alblasserdam al het minst gezonde plekje inde Drechtsteden. Tel daar nog eens bij op de voortgaande ontwikkeling van industrie op het voormalige terrein van Nedstaal en u kunt zich een beeld schetsen van mijn groeiende zorgen. Ondanks dit alles is deze kleine postzegel groen woonplaats voor een diversiteit aan kleine zoogdieren vele soorten vogels, kikkers en insecten die voornamelijk hun onderkomen zoeken in de enigszins verwilderde begroeiing aan de slootranden.

In dit plan echter worden slootranden gemanicuurde tuintjes en parkeerplaatsen. Ik wil vooral wijzen op de slootrand aan de kant van de Helling, waar de volwassen begroeiing van wilg en braam, die een groot deel van het leven herbergt dat onze tuintjes bezoekt, en die tevens onze laatste linie van verdediging is tegen geluidsoverlast en luchtvervuiling, plaats moet maken voorhoogbouw en een brug. Dit is voor mij onacceptabel.

De verdichting van bewoning en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal voertuigen zal de kwaliteit van de lucht nog verder onder druk zetten. In acht nemende dat Alblasserdam al behoort tot de minst groene gemeenten in de omgeving, het oprukken van industrie en daarmee de kap van de voorheen nog aanwezige volwassen beplanting waaronder honderden bomen op het voormalige terrein van Nedstaal, waar tot voor kort nog buizerds nestelden, vossen huisden en uilen joegen, lijkt mij de locatie Polderstraat de aangewezenlocatie om ter compensatie van dit alles nieuw groen aan te planten.
Zowel voor de bescherming van welzijn en gezondheid van omwonenden en Alblasserdam als geheel, als voorbehoud van biodiversiteit en landelijk karakter binnen de gemeente.

Ik doe een beroep op verantwoordelijkheid en moraliteit van eenieder betrokken bij dit project; Plant een park aan in plaats van de geplande bebouwing die omwonenden van zonlicht, uitzichten alle privacy berooft. Maak een keuze voor ethisch verantwoord rentmeesterschap en geef Alblasserdam groen en daarmee lucht en leven. Laat biodiversiteit, welzijn en gezondheid van Alblasserdam en haar inwoners zwaarder wegen dan het winstbejag van enkelen. Bij voorbaat dank!

Erica Buizert, Alblasserdam