'Onderzoek is logisch'

nieuw-lekkerland • "Dit is een logische volgende stap. Ik snap wat er gebeurt." Met deze woorden reageert prof. dr. ir. Stefan van Baars op het onderzoek dat het waterschap instelt naar eventuele fouten die gemaakt zijn bij de dijkversterking nabij Nieuw-Lekkerland.

Stefan van Baars heeft een vernietigend rapport geschreven over de fouten die gemaakt zijn bij de dijkversterking. Naar aanleiding daarvan heeft Waterschap Rivierenland aan onafhankelijk onderzoeksbureau Deltares opdracht gegeven op uit te zoeken wat er mis is gegaan tijdens de versterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en het Schoonhovense veer.


"Dit had natuurlijk veel eerder moeten gebeuren", vervolgt Van Baars. "Als er een plan ligt voor zo'n groot project moet je dat natuurlijk vooraf laten beoordelen door een groot technologisch instituut."

Van Baars blijft het onbegrijpelijk vinden dat burgers in deze kwestie hebben moeten aantonen dat de dijk onveilig is, terwijl het in zijn ogen zo zou moeten zijn dat het waterschap had moeten aantonen dat de dijk veilig is. Verder wil Van Baars de uitkomsten van het onderzoek eerst afwachten. "Ik kan er verder nu nog niet op reageren. Wel is het belangrijk om in deze zaak niemand op zijn blauwe ogen te geloven."


Volgens Van Baars is het eerste belangrijke wat nu moet gebeuren vanuit de overheid: erkenning geven voor de situatie. Daarna moet er onderzoek komen naar een oplossing. "Want de veiligheid van heel veel mensen is in het geding."