• Hans Hulswit in de studio van RTV Papendrecht
• Hans Hulswit in de studio van RTV Papendrecht Foto: Nanda van Heteren

'Financieel rooien we het, maar zitten we nog steeds krap'

RTV Papendrecht biedt buren onderdak

papendrecht • Het mengpaneel in de radiostudio was kapot waardoor het programma ‘Studio De Witt’ vanuit de Papendrechtse Schoorweg 6 live gemaakt werd. Voorzitter Hans Hulswit vertelt.

“Ben Corino, de presentator van Studio De Witt, ken ik inmiddels een aantal jaar. In eerste instantie van naam en van zijn radioprogramma. Wij hebben elkaar jaren geleden ontmoet toen hij hoofdgast was bij Via Cultura, een radioprogramma dat eerst voor RTV Dordrecht/Drechtstad FM gemaakt werd en later voor ons. Ik ben ook, vanuit mijn functie als voorzitter van RTV Papendrecht, een keer de hoofdgast geweest in Bens show. Voor de pandemie hielp ik Ben regelmatig met de techniek tijdens zijn uitzending.”

“Studio De Witt is voor ons geen onbekend programma, elke zaterdag streamen we live tussen 10.00-12.00 uur de uitzending al op onze etherfrequentie. Ben doet van 12.00-13.00 uur ook nog een uur politieke stamtafel, dat uur zenden we niet uit op RTV Papendrecht.”


Belangrijke gemeente

“Voor Papendrechters is Dordrecht een belangrijke gemeente, ook qua nieuws, omdat dit de dichtstbijzijnde stad is. Maar ook omdat bijvoorbeeld Dordtenaren in Papendrecht wonen. De politieke stamtafel is wel van grote lokale journalistieke waarde in Dordrecht, maar minder in Papendrecht. Om die reden streamen wij het laatste uur normaal gesproken niet.”


“Half april belde Ben mij op en vertelde over de technische problemen in de Dordtse radiostudio. Hij vroeg wat RTV Papendrecht kon betekenen in een mogelijke oplossing. Wij konden de uitzending opnemen en later uitzenden bij RTV Dordrecht, streamen en natuurlijk live uit onze studio op RTV Papendrecht uitzenden. Dat laatste is gebeurd en de opname is later die middag uitgezonden bij RTV Dordrecht. Wij hebben toen afgesproken dat hij van harte welkom is zolang hun studio tijdelijk buiten gebruik is, maar ook later.”


“Op dit moment werken wij samen met MerweRTV (de streekomroep voor de Alblasserwaard, red.), de lokale omroep van Ridderkerk (RTV Ridderkerk, red.) en met ATOS RTV. Dit is de afkorting voor Algemene Televisie en Radio Omroepstichting Swindregt en is de lokale omroep van Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Met hen wisselen we onder meer items uit zodat we elkaar kunnen helpen. Met RTV Dordrecht gebeurt dit op dit moment incidenteel, maar ik sta ervoor open om een structurele samenwerking aan te gaan.”

“In samenwerken met andere lokale omroepen heb je van elkaar voordeel, bijvoorbeeld doordat je van elkaar leert of elkaar kan ondersteunen in mankracht bij grotere evenementen. Zolang je als lokale omroep je eigen identiteit houdt, omdat je een eigen verzorgingsgebied hebt, is het goed.”


Goede sfeer

“Met RTV Papendrecht als organisatie gaat het trouwens verder ook goed. We hebben voldoende vrijwilligers, al zijn we nog steeds op zoek naar vooral medewerkers die de televisietak willen ondersteunen. De sfeer in de vrijwilligersgroep die er nu is, is goed. Mensen zijn betrokken en zetten zich in.”

“Financieel rooien we het, maar zitten we nog steeds krap. De gemeente Papendrecht gaf ons jaarlijks, bovenop de gebruikelijke subsidie, vijfduizend euro om een vroegere schuld van het vorige bestuur af te betalen. Deze extra subsidie valt weg."

"Als we langer over het terugbetalen mogen doen en per termijn een kleinere hoeveelheid geld kunnen terugbetalen, dan verzachten we de effecten, zodat we kunnen blijven bestaan. Het college van Burgemeester en Wethouders beslist hier half mei over. Niet over die vijfduizend euro, die is vervallen, maar wel over de terugbetaalwijze. Maar als ik kijk naar hoe wij het nu doen, dan ben ik een tevreden voorzitter!”


Nanda van Heteren