• Aart-Jan Moerkerke, nu nog burgemeester van Papendrecht.
• Aart-Jan Moerkerke, nu nog burgemeester van Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Wethouders Papen-drecht: ‘We gaan burgemeester Moerkerke missen’

papendrecht • In een eerste reactie op het vertrek van burgemeester Aart-Jan Moerkerke naar de gemeente Moerdijk laten de wethouders weten dat ze hun burgemeester zullen missen.

“Maandagavond vernamen we het nieuws dat de gemeenteraad van Moerdijk onze burgemeester Aart-Jan Moerkerke voorgedragen heeft als hun nieuwe burgemeester. Uiteraard feliciteren we hem met deze nieuwe, mooie uitdaging. Maar we gaan hem zeker missen”, laten de wethouders weten.

Van alle markten thuis
Aart-Jan Moerkerke werd in oktober 2016 burgemeester van Papendrecht. Daarvoor was hij burgemeester van Strijen. “De afgelopen vier en half jaar hebben we hem leren kennen als een betrokken burgervader en een fijne collega. Hij liet zien dat hij van vele markten thuis was. Zijn vlotte babbel, makkelijke pen en innemende persoonlijkheid. Waar mogelijk stond hij voor ‘zijn Papendrechters’ en trad hij zo nodig krachtig op. Dat alles maakte hem een goede burgemeester”.

Kans grijpen
Moerkerke zelf geeft aan: “Ik ben super blij dat ik voorgedragen ben in Moerdijk. Tien jaar geleden heb ik ook al naar deze post in Moerdijk gesolliciteerd. Toen hij weer vrij kwam, moest ik voor mijzelf deze kans grijpen. Vooral de combinatie van het landschappelijke, de industrie, de vierde haven van Nederland en de veelheid aan kernen maken het voor mij een aantrekkelijke en uitdagende gemeente. Maar mijn vertrek gaat me niet in de koude kleren zitten. Papendrecht zal altijd een speciaal plekje in mijn hart houden.”

Op 7 juni zou Moerkerke als burgemeester geïnstalleerd moeten worden in Moerdijk. Papendrecht gaat nu op zoek naar een goede opvolger.


Coronacrisis heeft grote invloed op Molenlanders

molenlanden • Tweederde van de inwoners die deelnamen aan het onderzoek ‘Vitaal Molenlanden: leven met en na corona’ geven aan dat de coronacrisis veel invloed heeft op het dagelijks leven. Ze zien minder familie en vrienden, bewegen minder dan voor de crisis en een kwart geeft aan zich eenzaam te voelen.

Voor meer dan de helft van de ondernemers die meededen heeft de coronacrisis een negatieve invloed op hun onderneming, door minder inkomsten, lagere omzet of veranderde werkzaamheden. Verenigingen en maatschappelijke organisaties geven aan grotendeels gestopt te zijn met de organisatie van activiteiten. Op het moment van onderzoek is er maar een klein deel dat financieel in de problemen is gekomen.

In totaal vulden zo’n 1000 inwoners de online enquête in: 703 inwoners, 142 ondernemers, 166 verenigingen en maatschappelijke organisaties. Ook voerde de gemeente zo’n 50 persoonlijke gesprekken met inwoners, ondernemers en verenigingen/maatschappelijke organisaties, zorg- welzijn- en onderwijsprofessionals.
Ruim 80 procent van de deelnemers ziet minder vrienden en 40 procent beweegt minder. Maar volgens de helft is er ook een positief effect, namelijk dat zij meer rust en minder haast ervaren.