Gelooft u het (nog)…

…dat wij in Nederland, dus ook in de Alblasserwaard 100% zuiver drinkwater uit de kraan tappen?

Dit is wat op donderdag 8 april in het TV-programma de Keuringsdienst van Waarde door Drinkwaterbedrijf Waternet en het KWR, de overkoepelende onderzoek-instantie van de drinkwaterbedrijven, met stelligheid werd beweerd.

Voor de zoveelste keer werd verkondigd dat we in Nederland ‘het beste schoonste drinkwater ter wereld’ bezitten. Drinkwaterbedrijf Oasen stelt op hun website www.oasen.nl zelfs dat zij altijd ‘onberispelijk’ drinkwater leveren. Onberispelijk… maar hoe kan dat waar zijn… wanneer er zich bewezen, restanten in bevinden van o.a. medicijnresten, lood pesticiden en chemicaliën (PFOA/Genx)?

In het programma van de Keuringsdienst van Waarde worden flessenwater en waterfilters terecht zeer kritisch bekeken. Waarom gebeurt dat niet evenredig met leidingwater? Er is nota bene sprake van een monopolie op de levering van drinkwater. Dat vraagt toch om extra alert te zijn, zou je zeggen.

Het probleem ligt ook bij onszelf, “wij geloven wat we willen geloven’… zoals dat 1000 liter drinkwater van de beste denkbare kwaliteit en zuiverheid slechts +/- 1 euro behoeft te kosten. Een bekend gezegde luidt; ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.’ Kortom, geloof niet alles klakkeloos, maar onderzoek alles en behoud het goede.

Karel Thieme, Papendrecht


Vrijwilligers nodig die een gezin willen ondersteunen

papendrecht • Sterk Papendrecht koppelt, met het project Samen Oplopen, inwoners aan gezinnen met veel stress die iemand kunnen gebruiken die een tijdje met hen meedenkt en doet.

Het kan bijvoorbeeld gaan om gezinnen die weinig sociale contacten hebben, waar de zorgen hen boven het hoofd groeien, of die financiële problemen hebben. Medeburgers die hun leven zelf goed op orde hebben, hebben heel wat door te geven. Als een vrijwilliger en zo'n gezin met elkaar gaan oplopen ontstaat er vaak een hartelijk contact waarin veel ervaringen worden gedeeld.
Elke week heb je contact met jouw gezin, en je gaat daarbij uit van wat het gezin op dat moment nodig heeft. Dat kan variëren van helpen bij het lezen van de post, tot bezoekjes aan de bibliotheek, het bieden van een luisterend oor, leuke dingen doen met de kinderen of meegaan naar instanties. Hierbij word je goed begeleidt vanuit Sterk Papendrecht, en kun je deelnemen aan uitwisselingsavonden of trainingen met andere vrijwilligers van Samen Oplopen. Voor meer informatie of aanmelding: 078-6154741 of info@sterkpapendrecht.nl.