'Een meerderheid is tegen gebedsoproep'

alblasserdam • Van de acht insprekers die afgelopen week tijdens de speciaal ingelaste commissievergadering aan het woord kwamen, waren er zes mordicus tegen de gebedsoproep vanuit de Alblasserdamse moskee. De andere twee waren beiden vertegenwoordigers van de moskee.

De rode draad bij de inbreng van de zes Alblasserdammers, die alleen in de directe omgeving van het islamitische gebedshuis wonen, waren enerzijds de in hun ogen beroerde communicatie en de inhoud van de gebedsoproep. "De oproep wordt ons nu in onze privésfeer opgedrongen", stelde Elsbeth Swijnenburg. "Voor christenen ligt de boodschap gevoelig. Moslims zouden dat ook vinden als wij met een megafoon in hun woningen lieten horen dat Jezus Christus de Zoon van God is. Daarom is de gebedsoproep ook wezenlijk anders dan klokgelui. We leven al jaren op goede voet samen, maar ik merk nu nergens aan dat het moskeebestuur beseft hoe gevoelig dit voor de omwonenden ligt."

En A. Bakker, een directe buurman van de moskee: "De brief over de gebedsoproep viel ons rauw op ons dak. We hadden er niets over gehoord, er geen gesprek over gehad. En ik heb het nagevraagd, maar niemand die ik ken is benaderd voor overleg. Zelf ben ik ook christen. Maar toen onze gemeente inde zomer klachten kreeg over de samenzang en we de vraag kregen of we de ramen wilden sluiten, hebben we dat gedaan, al wordt nu behoorlijk warm binnen."


Meerdere insprekers hadden via de mail contact gelegd met het moskeebestuur, maar geen reactie ontvangen. En het uitgangspunt dat de twee informatieavonden er voor gezorgd hadden dat er voldoende draagvlak zou zijn, ondergroeven ze. Joëlle Brand: "Ik ben op één van de avonden geweest. De voorzitter heeft de hele avond niets gezegd. Alles wat is ingebracht, zou in beraad worden genomen. Er is ons geadviseerd om in gesprek te blijven. Maar waarmee kan het bestuur ons tegemoet komen? Het besluit staat toch al vast."


Meerdere buurtbewoners ondertekenden een brief aan het gemeentebestuur, waarin zij hun bezwaren kenbaar maakten. "Ongeveer twintig huishoudens uit de Lindenlaan en vijftien van de bewoners van de flat zetten hun handtekening. Dat is meer dan vijftig procent van de direct omwonenden", lichtte Matthijs Janse toe. "Er is geen draagvlak, een meerderheid is er tegen. Er wordt nu al overlast ervaren van de moskee. Los dat eerst op. Nu zorg je voor nog meer onvrede en onrust in de buurt."