• Denise bracht ruim 1300 euro bij elkaar, onder andere door lege flessen in te zamelen.
• Denise bracht ruim 1300 euro bij elkaar, onder andere door lege flessen in te zamelen. Foto: Richard van Hoek

Actie voor Prinses Máxima Centrum

Denise: 'Mensen zijn best trots op me'

papendrecht • Samen met haar moeder Greet van den Berg keek Denise in december naar een televisieprogramma over het Máxima Centrum, waar ze zelf kort daarvoor nog geweest was. Greet: “In het programma werd verteld dat er in het Máxima Centrum gemiddeld om de dag een kind sterft aan kanker. Daarvan was Denise onder de indruk. Ze besloot een actie op te zetten.”

Denise vertelde familie en vrienden dat ze graag hun lege statiegeldflessen wilde hebben, voor het goede doel. “Ik heb ruim 500 euro aan statiegeld opgehaald”, vertelt ze trots. “De rest van het geld kwam binnen via giften. Ook bedrijven hebben gedoneerd. Mensen zeiden dat ze het een goed initiatief vonden en dat ze best trots op me zijn.”


Positief

Op donderdag 8 april overhandigde Denise de cheque die ze samen met haar moeder had gemaakt. “Daar staan het eindbedrag en foto’s van mij op. Ik heb de cheque overhandigd aan de neuroloog die mij behandelt en aan iemand van de foundation van het centrum.” Greet vult aan: “Ze vinden het super dat Denise dit heeft gedaan, omdat ze best erg ziek is. Ondanks alles staat ze zó positief in het leven.”


Denise maakte al veel mee, zegt haar moeder. "Vorig jaar mei ging het fout", herinnert Denise zich. "Ik was thuis, school was dicht vanwege corona. Om half vijf in de ochtend voelde ik me misselijk en had ik buikpijn. Dat had ik vaker. Ik moest naar de wc en viel voorover. Toen kreeg ik een epileptische aanval. Ik lag te shaken tussen de wc-pot en de muur. Mijn ouders en ik zijn erg geschrokken. De ambulance moest komen, ik werd onderzocht en moest naar de huisarts. Die verwees me naar de neuroloog en de kinderarts in Dordrecht."

Ze kregen te horen dat Denises terugkerende misselijkheid en buikpijn bij de epilepsie horen.

In het ziekenhuis werden MRI-scans gemaakt. "De neuroloog zei dat de epilepsie kan komen door een aangeboren afwijking of door een goedaardige hersentumor", vertelt Denise. "Uit de scans bleek dat ik een hersentumor heb. Dat was in oktober. Het was erg schrikken." Greet: "Ze stuurden je naar het Máxima Centrum voor onderzoek." Denise: "Ik heb ook een zeldzame reactie gehad op de medicijnen, daardoor heb ik in november vijf dagen in het ziekenhuis gelegen."


Allergisch

Op donderdag 8 april moest Denise opnieuw naar Utrecht voor MRI-scans. "Om te bekijken of de tumor gegroeid is. Ik moet er zeer waarschijnlijk aan geopereerd worden. Ik slik nu medicijnen, tegen epilepsie. Soms heb ik toch nog een kleine aanval." Greet: "Voor veel medicijnen tegen epilepsie is ze allergisch."


Denises ouders zijn erg bezorgd. Greet: "Als je te horen krijgt dat je kind mogelijk een tumor heeft, stort je wereld in. De medicijnen slaan niet goed genoeg aan. Nu kan ze niet alleen naar het zwembad of het strand bijvoorbeeld. Ze heeft veel beperkingen. Door de medicijnen is ze moe en vergeetachtig. Soms is het net of het allemaal nog niet echt tot haar doordringt."

"Als ze geopereerd wordt, kan het helemaal over gaan. De neuroloog heeft al gesprekken gehad met andere artsen, over een mogelijke operatie. Het is wel een hersenoperatie, daar zitten risico’s aan vast. Daarom wilden ze het eerst met medicijnen onder controle proberen te krijgen. Als de tumor niet groeit, is het niet nodig haar te opereren."


Bijbaantje

Denise bekijkt het leven van de zonnige kant. "Ik heb een bijbaantje", vertelt ze. "Ik verkoop eieren voor een bedrijf. Aan de klanten heb ik ook gevraagd om lege flessen voor mijn inzamelingsactie. En ik heb leuke hobby's. Ik ben lid van de scouting in Papendrecht en ik vind lezen, tekenen en kleuren leuk." Deze week is spannend: een dezer dagen krijgt ze de uitslag van haar laatste medische onderzoek.

Anne Marie Hoekstra