Vormen diftar: betalen voor volume of gewicht

Als de regio in juni kiest voor diftar, wordt ook een vorm gekozen. Gaat het tarief afhangen van het volume van het afval of van het gewicht? Er is een derde optie: betalen voor het aantal keren dat containers geleegd worden. Combinaties zijn ook mogelijk.


Bij frequentie wordt er alleen bijgehouden hoe vaak een container geleegd wordt. Het is dan wel rechtvaardig als iedereen containers van een hetzelfde volume heeft. Het tarief bestaat uit een vast recht en een variabel bedrag, dat afhankelijk is van hoe vaak de containers geleegd zijn. Bij een combinatie van volume en frequentie zijn er containers met verschillende inhoudsmaten en wordt bijgehouden hoe vaak ze worden geleegd. De inhoud van de containers en het aantal keren dat ze geleegd zijn, bepalen de hoogte van het variabele bedrag. Ook betaalt de gebruiker daarnaast een vast recht. Een andere combinatie is: letten op gewicht en frequentie. Steeds als de kliko wordt geleegd, wordt het gewicht gecheckt. Er zijn meer mogelijkheden. Het invoeren van een tariefzak of gebruik maken van vaste straatcontainers met toegangspas. Bij de keuze voor de tariefzak kan het restafval kan alleen aangeboden worden in plastic zakken die tegen een speciaal tarief moeten worden aangeschaft. Bij gebruik van straatcontainers die alleen met een pasje geopend kunnen worden, wordt het recyclebare materiaal wel opgehaald. Met het restafval moeten inwoners naar de straatcontainer wandelen.

In 2020 had 48 procent van de gemeenten diftar. In deze gemeenten zijn de afvalbeheerkosten lager dan in overige gemeenten, meldt afvalcirculair.nl.