Advies colleges: vervuiler betaalt

regio • Burgemeesters en wethouders van gemeenten in de regio willen de hoeveelheid restafval flink verminderen. Een van de instrumenten die ze daarvoor aandragen is het invoeren van een gedifferentieerd tarief; de vervuiler betaalt.

Bij een gedifferentieerd (variabel) tarief wordt de hoogte van de afvalstoffenheffing mede bepaald door de hoeveelheid restafval die mensen aanleveren. De betrokken gemeenten willen het beleid in drie stappen veranderen. Aanscherping van het beleid is nodig omdat het Rijk de doelstellingen voor afvalscheiding heeft aangescherpt. Gemeenten willen bovendien de kosten voor restafval betaalbaar houden. De regio wil het nieuwe beleid stapsgewijs invoeren. Voor de eerste fase noemen de colleges zes maatregelen: er komen extra containers voor papier, verpakkingsglas en textiel; de inzameling van gft bij hoogbouw wordt heringevoerd; er komt meer informatie over hoe afval gescheiden moet worden; kwaliteitscontroles worden voortgezet en indien nodig vindt handhaving plaats op goed en netjes afval/grondstoffen scheiden; de afvalbrengstations worden heringericht; Waardlanden stimuleert en faciliteert het verlengen van de levensduur van goederen.
Bij stap twee worden de containers voor restafval afgesloten. Alléén inwoners van de Waardlanden-gemeenten krijgen een pasje waarmee zij de ondergrondse restafvalcontainers kunnen openen om afval in te doen. Dezelfde pasjes bieden toegang tot de afvalbrengstations. Bij stap drie wordt het scheiden van afval beloond door een deel van de afvalstoffenheffing variabel te maken. Hoe beter mensen hun afval scheiden, hoe minder vaak zij restafval hoeven aan te bieden en hoe minder afvalstoffenheffing zij betalen. Voor grof huishoudelijk afval, puin, hout en grof tuinafval worden ook tarieven ingevoerd, en geldt het principe ‘de vervuiler betaalt'. Niet alleen milieudoelstellingen zijn een factor. Doordat het Rijk verbrandingsbelasting invoert, wordt het verbranden van restafval steeds duurder. In juni spreken de raden van bovengenoemde gemeenten zich uit over het collegevoorstel. In Molenlanden staat het voorstel 1 juni 2021 op de agenda.

Nascheiden nog geen optie

regio • Scheiden na inzameling in plaats van door de mensen thuis is nog toekomstmuziek. Bovendien kan het niet met alle afval.

"Nascheiden kan alleen met plastic, metaal en drankkartons", legt Waardlandendirecteur Hans van den Brule uit. "Papier, hout en glas kun je niet nascheiden." Er wordt veel geïnvesteerd in technologie voor de afvalsector. "De kans dat we in de toekomst anders gaan inzamelen, omdat de techniek andere dingen mogelijk maakt, is best groot", denkt Van den Brule. "Er wordt veel onderzoek gedaan. Ik kan me voorstellen dat er in de toekomst nieuwe keuzes mogelijk zijn. Maar hoogwaardig scheiden van gft en papier is nu echt onmogelijk." Het afval dat Waardlanden inzamelt gaat naar afvalverwerkingsbedrijf HVC in Dordrecht. "Gft wordt in principe gecomposteerd, restafval wordt gebruikt voor energiecentrales. HVC vraagt Waardlanden om het afval aan de bron te scheiden. "Dan krijgen ze beter materiaal. Je ziet in Nederland verschillen. In een stad als Rotterdam hebben inwoners slecht scheidingsgedrag, daar is het bijna een onmogelijke missie. Daarom zegt men daar: als we kiezen voor bronscheiden zijn de resultaten zo slecht dat we beter kunnen nascheiden. Maar in onze regio wordt over het algemeen netjes gescheiden."