Vijfheerenlanden: voor- en tegenstanders in raad

vijfheerenlanden • Ook in Vijfheerenlanden is het overleg binnen de fracties nog volop gaande. Raadsleden wikken en wegen.

Gert Schut (CU): "We zijn voorstander van langzame en goed gefundeerde wijzigingen. Omdat snelle wijzigingen iedere keer uitmonden in een administratieve oplossing, maar na verloop van tijd blijkt dat het niet goed is geregeld. Wat wel werkt is om stapje voor stapje de mensen gelegenheid geven zich aan te passen. Diftar is op korte termijn niet aantrekkelijk: je krijgt de neiging tot dumpen. Wel is het belangrijk dat de huidige systemen geoptimaliseerd worden, zoals een pasjessysteem voor afsluitbare buitencontainers. Dat geeft inzicht in de afvalstromen en je voorkomt afvaltoerisme voor een groot deel."

De SGP ziet het afvalbeleid als een basisvoorziening waar iedereen gebruik van moet kunnen maken. Kees Vermaat: "We moeten niet kijken naar het aantal kilo's, want huishoudens hebben niet altijd invloed op de hoeveelheid afval die ze aanbieden." Ook de VVD is geen voorstander van diftar. André van der Leest "Wij zijn tegen elk systeem waarbij de drempel wordt verhoogd om afval in te leveren." GroenLinks vindt het goed als de vervuiler moet betalen, maar is ook bang voor dumping. Erik van Doorn: "Als je Diftar invoert, dan moet je ook zorgen voor een streng handhavings- en opruimbeleid en zorgen dat het afval binnen 24 uur wordt opgeruimd."

VHL Lokaal is voorstander is van een gedifferentieerd tarief. Teus Meijdam: "Diftar betekent dat huishoudens worden beloond als ze hun afval goed scheiden. Ik kan er wel mee leven." Volgens Meijdam zijn er in veel gemeenten goede ervaringen met diftar, vooral als dit wordt gecombineerd met het zogenaamde VANG-principe (Van Afval naar Grondstof). Het CDA wil in de hele gemeente ondergrondse containers die alleen met een pasje geopend kunnen worden. Ridvan Elmaci: "Op die manier voorkom je afvaltoerisme." Het CDA wil ook sensoren die aangeven wanneer de containers vol zijn, zodat mensen er geen zakken naast gaan plaatsen.


Klaas de Zwaan (D66): "Ik heb momenteel geen inzicht in het onderzoek van Waardlanden, noch in het collegevoorstel. Het lijkt me verstandig om dat eerst even af te wachten voor we definitieve uitspraken doen over wat we wel en niet willen. We zijn dus ook niet op voorhand tégen diftar, mede gezien de goede resultaten die met dit systeem in andere gemeenten zijn behaald."

Christel van 't Pad (PvdA) noemt nadelen. Naast de kosten van invoering van het systeem noemt ze: "Afvaltoerisme en dumpingen zijn in gemeenten met diftar toegenomen. Veel inwoners hebben ook geen ruimte om zoveel verschillende afvalstromen te scheiden. Bovendien wordt er meer vervuiling gevonden in de gescheiden afvalstromen. Het probleem is dan, dat de grondstoffen die uit het afval gehaald worden niets meer opleveren. Op dit moment lijkt achteraf scheiden een betere oplossing. Laten we daarom investeren in hoogwaardige scheidingsinstallaties. En het afvalprobleem moet vooral bij de bron worden aangepakt."

Harry van Tilburg (Lokaal Alert) is kritisch. "Mijn belangrijkste bezwaar: er ontstaat ongelijkheid. Wie meer ruimte om zijn huis heeft, kan makkelijker afval scheiden. Bewoners van appartementen zijn in het nadeel."