Fracties Molenlanden neigen naar diftar

molenlanden • De meeste fracties in Molenlanden beraden zich nog op het afvalbeleid, maar er tekent zich een meerderheid af met voorkeur voor de invoering van diftar.

Curt Roth (Doe Mee): “Het belangrijkste is dat de hoeveelheid restafval naar beneden gaat. Wat mij verraste was het voorbeeld van Horst aan de Maas: daar gingen ze van 170 kilo per persoon per jaar naar 21,5 kilo. Eerst waren bewoners in die gemeente er best op tegen, maar na een half jaar was de bevolking om.” Volgens Roth werd diftar in Horst aan de Maas een succes omdat het ophalen van vuil en scheiden makkelijker werd. “En het tarief kon naar beneden. In Molenlanden betaalt een gezin met meer personen 335 euro per jaar, in Horst is dat 209 euro. Wel komt daar de prijs van tariefzakken bij. Het lijkt erop dat alternatieven duurder zijn voor inwoners. Onze fractie neigt naar diftar. We vinden ook nascheiden het onderzoeken waard.” Over het tegengaan van dumpen: “Belangrijk is dat omliggende gemeenten hetzelfde systeem invoeren. Als de kosten dalen, waarom zou je dan afval dumpen? Daarom verwacht ik niet dat dumpen toeneemt.”


Paul Verschoor (Progressief Molenlanden) ziet ook de voordelen van diftar. “Bekend is dat bij diftar de hoeveelheid afval vermindert en er beter wordt gescheiden. En mensen gaan denk ik vooraf bekijken hoeveel afval een product met zich meebrengt. Ook gaan ze mogelijk langer met hun spullen doen.” Welke vorm van diftar het best zou zijn, kan Verschoor nog niet zeggen. “Dat is een van de dingen waar je meer van moet weten. Het wegen van afval vraagt behoorlijke investeringen. De voors en tegens en wat het doet met de tarieven voor de burger moeten we eerst uitgewerkt zien.” Verschoor zou ook meer willen weten over het risico dat inwoners afval gaan dumpen. “Ik wil hierover meer horen van andere gemeenten die al langer met diftar bezig zijn.”

Ook de VVD is positief over de invoering van diftar. Bert Snoek: “Er moet wel beter gescheiden worden. Daarover moet Waardlanden goed communiceren, want het is soms best lastig: Ik ben ervan overtuigd dat de meeste mensen best bereid zijn stromen te scheiden. Dat werkt door in de portemonnee.” Een andere voorwaarde voor de VVD is dat omliggende gemeenten ook diftar hebben of invoeren. “Anders krijg je dat mensen dumpen in een container in een andere gemeente. Daarnaast is er het risico van dumpen in de polder.” De VVD weet nog niet welke vorm van diftar de voorkeur heeft: betalen voor volume, gewicht of frequentie. “Ik weet niet wat de gevolgen zijn voor de logistiek. Er zijn flinke invoeringskosten.” Dát er iets moet gebeuren is duidelijk voor Snoek. “Waardlanden heeft problemen om afval weg te zetten in de verwerkende industrie. Er moet steeds meer betaald worden voor verbranding, door milieueisen van het Rijk. Overigens vinden we ook nascheiden het onderzoeken waard. Pmd mag dan bij het restafval."


Leo Timmer (CU): “Het lijkt erop dat we met diftar het beste kunnen bijsturen om de hoeveelheid restafval te verminderen en inwoners te stimuleren afval beter te scheiden. Wij zeggen daarom: gemeente blijf informeren en stimuleren. We zien het meest in een beloningssysteem.” Wat Timmer betreft begint Molenlanden met de invoering van een pasje voor restafvalcontainers. “Dan kunnen mensen uit de omliggende gemeenten niet meer bij ons in ondergrondse containers dumpen. Je wordt helaas een beetje gedwongen door de omgeving die wel diftar heeft.” Bij goede resultaten met het pasjessysteem voor restafval wil Timmer diftar indien nodig fase– en gebiedsgewijs invoeren. “Ook gezien de kosten voor de invoer van het systeem van chips en pasjes. Het aantal keren dat je de kliko aan de weg zet kan geregistreerd worden, zo ook eventueel de kilo’s. Dat systeem moet opgezet en betaald worden. Daarom pleit ik ervoor eerst een variant te proberen waarbij de kliko’s blijven, met voor restafval bij ondergrondse containers een pasjessysteem.”


Bas de Groot (SGP): "Onze fractie nam nog geen standpunt in. We vinden draagvlak belangrijk en vinden het jammer als we diftar moeten invoeren, maar het zal waarschijnlijk moeten vanwege kosten. Ik ben bang dat er meer afval in de polder gedumpt zal worden. Het valt me op dat er wel eens werkbussen bij de ondergrondse containers staan om te dumpen. Dat moet natuurlijk niet; bedrijfsafval moet afgevoerd worden." Ad van Rees (CDA): "Een vorm van beprijzing, daar moeten we ernstig rekening mee houden. Randvoorwaarde: de burger moet erin meegenomen worden en moet minder gaan betalen voor het ophalen van waardevolle grondstoffen. De afvalinzamelaar moet meer faciliteren om het scheiden te laten slagen. We hebben nog geen standpunt ingenomen, maar we worden langzaam de kant van diftar op gemasseerd.” Doelend op dumping: "Als we het niet doen, zijn we het putje waar al het afval naartoe gaat.”