• Er kwamen verschillende media af op de eerste gebedsoproep in Alblasserdam.
• Er kwamen verschillende media af op de eerste gebedsoproep in Alblasserdam. Foto: Geurt Mouthaan

Moskeebestuur zet ondanks bezwaren omwonenden toch door

Raad worstelt met gebedsoproep

alblasserdam • Het moskeebestuur vond dat er voldoende draagvlak was om dit veelbesproken plan uit te voeren (zie kader rechtsonder). Tijdens de ingelaste commissievergadering over dit onderwerp bleek afgelopen week duidelijk dat er nog voldoende omwonenden zijn die grote bezwaren hebben tegen het laten weerklinken van de gebedsoproep in hun omgeving (zie artikel linksonder). Het zorgde er mede voor dat de politieke partijen duidelijk worstelden met de stap van het moskeebestuur.

Zeker omdat er geen enkele wettelijke aanpak is om hen een strobreed in de weg te leggen. Dat maakte burgemeester Jaap Paans duidelijk: "De godsdienstvrijheid is stevig verankerd in de grondwet. De mogelijkheid tot het doen van gebedsoproepen, ongeacht welk geloof, valt daaronder. Er zijn juridisch geen mogelijkheden om het te verbieden. Wel kunnen op lokaal niveau regels omtrent frequentie en het geluidsniveau worden opgesteld, maar niet zodanig dat het feitelijk onmogelijk wordt gemaakt een gebedsoproep te doen, zoals een maximale tijdsduur van één seconde."


Voor D66 en PvdA was het klip en klaar: de gebedsoproep mag doorgang vinden. Ramon Pardo (D66): "Dit is de ultieme vorm van inburgering, waarbij zelfbewust invulling wordt gegeven aan de wens om de gebedsoproep te laten klinken. Angst voor de sharia heeft D66 niet. Onze wetten beschermen ons en de wet zegt dat de gebedsoproep mag. Wij hebben goede hoop dat er een consensus met de buurt zal worden gevonden."


Bij de VVD was er wel een worsteling. "Het betreft hier een grondwettelijk recht", concludeerde Stavros Barzas. "Maar dat mag de vrijheid van de omwonenden niet belemmeren. Een dialoog zal de sleutel moeten vormen tot de oplossing." Waar de grote meerderheid het over eens was: de communicatie vanuit het moskeebestuur verdient niet de hoofdprijs. Ook Van Krimpen noemde dat: "De moskee heeft hard gewerkt om hun plek in de gemeenschap te verdienen. Dat is goed gegaan. Misschien heeft dat ze wel overmoedig gemaakt en is zo de slechte communicatie rond de gebedsoproep ontstaan." En Arco Strop (CDA): "Het draagvlak ontbreekt en er is onvoldoende gedaan om elkaar te vinden. Wij roepen het moskeebestuur op om de gebedsoproep uit te stellen en dit besluit te heroverwegen."

De duidelijkste tegenstanders waren ChristenUnie en SGP. "Ik vind dat andere fracties te makkelijk heenstappen over de maatschappelijke onrust en de explosieve onrust die is ontstaan", benadrukte Jaco Brand (SGP). "Het moskeebestuur heeft niet in de gaten welke impact de gebedsoproep heeft. Ik ben verbijsterd dat ze dit ondanks alle onrust en de oproep van ons als raad toch doorzetten. Dit is zeker geen bijdrage aan een vreedzame samenleving."


Geurt Mouthaan