• Roy Hoornweg in training.
• Roy Hoornweg in training. Foto: Eagle fotografie

Roy Hoornweg gaat de ultieme uitdaging aan:

Na eerste marathon gelijk naar Tokyo

papendrecht • De Papendrechtse atleet Roy Hoornweg doet op 18 april een serieuze poging om een ticket af te dwingen voor deelname aan de marathon tijdens de Olympische Spelen van Tokyo.

Nog maar een paar maanden geleden was het niet in hem opgekomen om zoiets te ondernemen. Maar toen hij in december vorig jaar tijdens een trainingsrondje door de Alblasserwaard besloot eens iets geks te doen en de marathonafstand aflegde, ging hem dat bijzonder gemakkelijk af.


Hij liep de 42 kilometer en een beetje in een indrukwekkende 2 uur, 18 minuten en enkele seconden. Er zijn niet veel marathonlopers die dat kunnen en al helemaal niet tijdens een training en onvoorbereid.


Energie over

En Roy had daarna zelfs nog energie over. Hoornweg: "Het voelde voor mij als een lange duurloop waarbij ik steeds wat harder ging. Ik vroeg me af wanneer ik zou gaan instorten, maar dat gebeurde niet."


Toen hij zich realiseerde wat hij gepresteerd had, onvlamde het Olympisch vuur bij Roy. Hij gooide een balletje op bij het NN Running Team, waar hij deel van uitmaakt.


Hij kreeg alle medewerking en mag op zondag 18 april in Hamburg aan de start verschijnen van één van de weinige kwalificatieraces voor de Olympische marathon.


Week later

Eigenlijk zou die wedstrijd op 11 april plaatsvinden, maar vanwege een regionale corona-uitbraak is de race een week later. Waarschijnlijk gaat de route ook niet door de binnenstad, maar in een buitenwijk of industrieterrein van de Duitse havenstad.

“Het is even even schakelen in mijn hoofd, want ik had mijn laatste zware training al in de benen zitten, maar die moet ik komende zaterdag dan maar overnieuw doen.”


Anderhalve minuut

Roy hoopt in Hamburg een tijd te lopen van 2 uur en 10 minuten. Dan zit hij anderhalve minuut onder de Olympische limiet van 2 uur, 11 minuten en 30 seconden. Of hij dan naar Tokyo mag, hangt af van nog meer factoren. Er mogen maar drie Nederlanders meedoen en er zijn nog twee tickets te vergeven, omdat de absolute topper Abdi Nageeye al een startbewijs heeft.


Deelname voor Roy hangt daardoor ook mede af van de tijden van andere Nederlanders die een poging wagen op 18 april en de prestaties van weer anderen eerder dit seizoen. De concurrentie is groot. Roy: “Ik ben redelijk ontspannen, maar het is een alles of niets poging en een ‘once in a lifetime’-mogelijkheid voor mij om mee te kunnen doen met de allergrootsten. Dat zou ik een grote eer vinden.”


Eind mei

Pas eind mei wordt bekend of Roy mee mag met het Olympisch team. Tot die tijd hebben atleten de gelegenheid om zich te bewijzen. Veel kwalificatieraces komen er echter niet meer. Hamburg lijkt de laatste mogelijkheid te bieden.


Zo heeft corona een bijzondere wending gebracht in de toch al indrukwekkende hardloopbaan van Roy Hoornweg. De lange afstandsloper kwam de laatste tijd geregeld in het sportnieuws door te hazen. Zo leverde hij begin oktober vorig jaar een belangrijke bijdrage aan het wereldrecord van Joshua Cheptegei uit Oeganda op de 10 kilometer. “Dat kort en hard rennen en zo meehelpen aan een wereldrecord, gaf me veel voldoening”, blikt Roy terug. “Daarmee wilde ik nog wel even doorgaan.” Ook deed hij vaak mee aan baanwedstrijden, maar die gingen de laatste tijd vanwege de coronabeperkingen vaak niet door.


Tijdens een van zijn vele trainingen door de Alblasserwaard besloot hij eens iets anders te doen en wat langer door te lopen. En nu treft hij zijn laatste voorbereidingen om zijn Olympische ambities te verzilveren.