• Artist impression van de nieuwbouw.
• Artist impression van de nieuwbouw. Foto: Woonkracht 10

Wipmolenterrein: 33 woningen

alblasserdam • Op het Wipmolenterrein in Alblasserdam komen 33 nieuwe eengezinswoningen, waarvan elf sociale (starters-) huurwoningen. Dat meldt het college aan de gemeenteraad.

Daarmee is er een doorbraak voor deze al vele jaren braakliggende locatie. Meerdere keren strandden plannen; in september 2020 gaf eigenaar wooncorporatie Woonkracht10 nog aan dat sociale woningbouw op deze plek niet mogelijk was.

Daar nam de gemeenteraad geen genoegen mee. Met een eigen initiatiefplan werd de corporatie uitgedaagd terug te gaan naar de tekentafel. Woonkracht10 stelde het afgelopen jaar in overleg met de gemeenteraad dit nieuwe plan samen.


Havengebied

De belangrijkste vernieuwing is dat er alsnog elf sociale huurwoningen komen. Eerder waren plannen gepresenteerd met alleen koopwoningen. Daarbij tekenen burgemeester en wethouders aan dat bij de ontwikkeling van het Havengebied ook sociale huurwoningen worden opgenomen.

‘Op deze wijze worden in het centrumgebied van Alblasserdam de oorspronkelijke circa veertig sociale huurwoningen alsnog gerealiseerd.’


Doorstroming

Met een samenstelling van een derde sociaal, een derde midden en een derde duur wil de corporatie voor meerdere doelgroepen bouwen. ‘Dit biedt ook kans voor doorstroming vanuit meerdere doelgroepen binnen de Alblasserdamse woningmarkt’, stelt het college.


Woonkracht10 en ontwikkelaar Dudok hebben aangegeven extra inzet te plegen om dit plan zo snel mogelijk in procedure en tot uitvoering te brengen.