• De kruising met de Molenkade.
• De kruising met de Molenkade. Foto: Geurt Mouthaan

Plan Kloos: ontwikkelaar kiest voor het Zwarte Paard

Ontsluiting via Molenkade van tafel

alblasserdam • Omwonenden laten via een zienswijze aan het gemeentebestuur weten meer op- en aanmerkingen op het plan te hebben.

De geplande ontsluiting bij de Molenkade zorgde eerder al voor de nodige vragen bij de Alblasserdamse gemeenteraad. Zo stelde Bart-Jan Poirot (ChristenUnie) in januari: “Waarom is er gekozen voor de Molenkade als belangrijkste ontsluiting? Zo’n kruispunt legt de nadruk op de afslag naar de molens en dan zullen meer toeristen daar ook gebruik van maken.”


Ook omwonenden lieten onlangs in een zienswijze weten fel tegen een ontsluiting bij de Molenkade te zijn. ‘Deze locatie is al een rempunt voor de nieuwsgierige toerist. Met het creëren van een kruispunt nodig je deze mensen uit om af te slaan naar de Molenkade. Dit zal betekenen dat de toerist zal moeten keren, wat o.a. zal leiden tot het verstoppen van het verkeer op de dijk. (..) Het is in onze beleving onbegrijpelijk en daarmee absoluut onacceptabel.’ Tijdens de bewonersbijeenkomst in maart heeft FSD Development echter aangegeven af te zien van een ontsluiting bij de Molenkade en te kiezen voor het Zwarte Paard. ‘Daar zijn wij vanzelfsprekend heel gelukkig mee’, reageren de omwonenden. Zij zijn daarnaast bezorgd over de werkzaamheden rond de dijkverzwaring, die volgens de planning samen zullen vallen met de realisatie van de woningen langs de Noord op het Kloos-terrein.

De centrale vraag: bij wie moeten de bewoners van de dijkwoningen aankloppen als er schade ontstaat? Zij vrezen dat Waterschap Rivierenland en FSD Development bij schade naar elkaar zullen wijzen en willen dat de ontwikkelaar hier de leiding in neemt.


Om de eventuele schade goed in beeld te kunnen brengen, vragen de omwonenden om een nulmeting via een visuele inspectie en door het plaatsen van trillingsmeters aan elke woning. ‘Overlast en het veroorzaken van trillingsschade dient tot een absoluut minimum te worden beperkt. Een groot gedeelte van de woningen aan de dijk is niet onderheid.’

Daarnaast hebben de indieners van de zienswijze vraagtegens bij het uiteindelijke aantal woningen in het plan Kloos. In de diverse documenten staan volgens hen namelijk uiteenlopende aantallen, van 259, 263 en 275. ‘Het aantal woningen is zeer onduidelijk en behoeft opheldering.’

Daarmee hangt nog een pijnpunt van de omwonenden samen: het aantal parkeerplaatsen. Zij stellen de FSD Development dit met een maximale parkeerbehoefte van 343 plekken te positief inschat en denken dat er minimaal 543 plaatsen nodig zullen zijn.

In een reactie geeft FSD Development aan dat het in totaal om 275 woningen gaat; 259 daarvan ontwikkelen zij en zestien (acht appartementen en acht grondgebonden woningen) komen op het naastgelegen terrein van een andere projectontwikkelaar.