Kernenergie? Daar praten we niet over!

Vorige week stond er een ingezonden brief in De Klaroen met als kop: Is veilige kernenergie mogelijk? Daaruit maakte ik op dat de regionale gemeenten druk bezig zijn met het opstellen van de Regionale Energie Strategie (RES).

Op de vraag aan de Alblasserdamse duurzaamheid ambtenaar of men kleinschalige veilige kernenergie als CO2 loze energie opwekmogelijkheid zou willen meenemen, was het antwoord: Ik denk niet dat de gemeente zich op dit moment in dit vraagstuk wil mengen. Geen discussie dus!

Mijn man nam op 23 februari deel aan een digitale klankbordgroepsbijeenkomst met als thema “Gasvrij Molenlanden”. Daarin viel het woord Kernenergie ook helemaal niet, dus hij vroeg waarom dit geen gespreksonderwerp was. De gespreksleider: Dan zit je met een afvalprobleem. Discussie al gesloten voordat die geopend was.

Zo ging het lang met kernenergie. Als je het niet noemt, is het er niet! Een ander woord: Doodzwijgen! Ook aan de landelijke klimaattafels mocht het geen gespreksonderwerp zijn. Het voelt als dictatoriaal als een onderwerp zelfs niet besproken mag worden! Het woord: discussie is dus al helemaal niet aan de orde. Maar door discussie kan je de voors en tegens tegen elkaar afwegen.

Hopelijk komt het toch zover, want met alleen wind en zon gaan we het niet redden, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Al moet gezegd dat de plaatsingen slim gespeeld worden. Protesteren mensen, omdat de windmolens te dicht bij komen? Dan zetten we ze toch in natuurgebieden. Bomen protesteren niet en voordat de mensen erachter komen, staan ze er al! Evenzo met zonnepanelen, die zag ik ook op plekken, die eerder nog aan de natuur behoorde.

En dat alles met een flinke dosis subsidie! Mocht kernenergie nog eens als gespreksonderwerp toegevoegd worden in onze regio en daarbuiten, dan ook graag het subsidieverhaal meenemen, want ja, kernenergie is duur, dus daar moet ook subsidie bij. Logisch! Maar dan is het in ieder geval een eerlijker uitgangspunt om te bespreken.

Dus regio: Graag een open en eerlijk debat over kleinschalige kernenergie!

De heren Kees Boodt (uit Alblasserdam) en Jan Leen Kloosterman, van de TU Delft, schrijvers van de ingezonden brief van vorige week, zijn zeker bereid om een avond te beleggen om het gebrek aan kennis over Kernenergie bij te spijkeren. Dan weten we waarover we het hebben en kan er echt een afweging gemaakt worden!

Geri de Lange-Mes
Kinderdijk