• Het gerenoveerde onderkomen van Louterbloemen.
• Het gerenoveerde onderkomen van Louterbloemen. Foto: Aangeleverd

Dierenzorgcentrum Louterbloemen in Dordrecht

Nieuwbouw en renovatie gereed

dordrecht/regio • Het dierenzorgcentrum, dat in de Drechtsteden actief is voor de opvang van zwerfdieren, is in 1969 gebouwd en kon niet langer voldoen aan de eisen die de Wet Dieren stelt. De wet schrijft voor dat iedere diersoort een eigen quarantaine, ziekenboeg en isolatieruimte moet hebben.

Louterbloemen vangt honden, katten, konijnen, knaagdieren en vogeltjes op. Dat zijn dus al minimaal 15 ruimtes. Na de quarantaineperiode gaan de dieren naar ruime verblijven waar een nieuwe eigenaar kennis kan maken met de dieren.


Louterbloemen is in november 2019 gestart met de nieuwbouw en renovatie van de opvang voor dieren. De bouw is gefaseerd uitgevoerd omdat Louterbloemen op de huidige locatie bleef. Een hele uitdaging, omdat ook de gevonden dieren of dieren waar men niet meer voor kon zorgen tijdens de bouwperiode gewoon opgevangen moesten worden.


Alle dieren zijn tijdens de heiwerkzaamheden, waarbij veel geluidoverlast was, in gastgezinnen en bij collega asielen ondergebracht. Daarna konden de werkzaamheden van de bouw en op opvang van dieren goed naast elkaar uitgevoerd worden.

Het kattengebouw was al eerste gereed en de katten zijn van hun oude verblijf verhuisd naar hun nieuwe verblijven met buitenverblijven. Voor de honden gebeurede dat een maand later. Het zijn met name de medewerkers en vrijwilligers die intern veel verhuisd zijn en vanuit een bouwkeet hebben gewerkt. Voor de dieren is alles rustig verlopen. Dat is ook steeds het doel geweest.


De nieuwbouw en renovatie was een grote uitdaging maar ook het inrichten van alle verblijven is een uitdaging. “We hebben dit met fondsenwerving, hulp van bedrijven en donaties van particulieren grotendeels kunnen realiseren”, vertelt manager Mirjam Addiks van Louterbloemen. “Maar er is nog steeds hulp nodig. Denk bijvoorbeeld aan speciale hondenbedden voor de senior honden, een couveuse voor de ziekenboeg van de katten en schuilhuisjes voor de konijnen.”


Louterbloemen heeft tijdens de bouwwerkzaamheden het pension gesloten. Toen het pension voor de opvang van honden, katten, konijnen en vogels gereed, was gooide de coronacrisis roet in het eten. Mensen gingen niet met vakantie en de inkomsten bleven uit.

Mirjam: “Aan de andere kant werd de bouw duurder omdat wij vertraging opliepen tijdens de Lock down. Materialen konden niet geleverd worden of kwamen later dan gepland. Hierdoor moeten we de komende maanden nog de puntjes op de in zetten.”


Dierenwelzijn is steeds leidend geweest in de keuzes van de nieuwbouw. De katten hebben uitzicht op het parkbos vanuit hun buitenverblijf. Door de manier van bouwen en een aansluitende werkwijze heerst er rust in de kennels. Buiten kunnen de honden op de diverse speelweiden ravotten en spelen. De konijntjes zitten niet in hokken maar hebben een binnen en buitenren en de vogeltjes hebben een eigen verblijf waar zij alleen met soortgenoten vrolijk kunnen kwetteren.

Louterbloemen voert de gehele keten noodhulp uit voor Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik Ido Ambacht, Sliedrecht en Alblasserdam. Deze samenwerking is vastgelegd in een uniek DAEB contract ( Dienst Algemeen Economisch Belang). Louterbloemen zorgt voor het vervoer en hulp aan dieren in nood met vier dierenambulances en de opvang van alle huisdieren uit de Drechtsteden.


De zorg aan dieren die ziek of gewond gevonden worden blijft doorgaan, ook tijdens de nieuwbouw. Kittens dienen zich alweer aan. Het werk van Dierenzorgcentrum Louterbloemen kan gesteund worden door donateur te worden vanaf 2,50 euro per maand. Voor meer informatie: www.louterbloemen.nl. Een openingsfeest volgt zodra de maatregelen het toestaan.