Gebedsoproep moskee Alblasserdam

Beste bestuursvoorzitter Orhan van moskeebestuur Alblasserdam,

Wij zijn geen vreemden voor elkaar en hebben altijd waardering en respect voor elkaar.

Maar nu ontstaat zomaar een pittig verschil van opvatting met betrekking tot bovengenoemd onderwerp verschenen in de plaatselijke-en regionale pers.

We kunnen in ons dorp keuze maken voor kerkbezoek tussen een tiental christelijke kerken met dezelfde geloofsbasis. Aanmoediging voor bezoek op zondagmorgen vindt plaats bij een klein aantal kerken middels klokluiden.

Nu wil de moskee beginnen op vrijdagmiddag met een gebedsoproep in het Arabisch. Op mogelijk een tiental Alblasserdammers na verstaat niemand wat er nu wordt omgeroepen. Met een kleine moeite bij Google wat de Azan inhoudelijk uitspreekt, ontstaat bij mij en ik denk de meeste van onze inwoners verontrusting en angst.

Ik heb een paar vragen aan u:

1. Waarom de Azan niet vertaald in het Nederlands?

2. Weten de jonge moslims van de nieuwe generatie eigenlijk wel wat de Azan zegt?

3. De islamitische gebedsoproep behoort 5 maal per dag te geschieden. Is dit voorzichtig het begin wat ons te wachten staat?

4. Allah is de grootste en er bestaat geen andere god dan hij. Dit moet Alblasserdam aanhoren in het Arabisch en moeten wij gewoon gaan vinden?

5. Mohammed is de boodschapper van allah en dringt ernstig aan om de regels van allah te volgen om gelukkig te worden. Orhan, dan ziet het er toch niet goed uit voor onze inwoners?

6. Mijn grote slotvraag aan u. Als het bestuur van de kerken die kerkklokken luiden een verzoek indienen bij het Gemeentebestuur Alblasserdam met de volgende inhoud: kunnen wij op zondagmorgen omroepen, Er is maar één God Drie-eenheid, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest en Jezus is gekomen als Verlosser om onze zondige wereld te verlossen. Er is geen andere God en Jezus als onze Verlosser - wat denkt Orhan, tevens Gemeenteraadslid, dat de uitkomst van dat verzoek zal zijn?

Stof tot nadenken voor alle Alblasserdammers.

Shalom, Salaam, Martin de Haan Sr.
Alblasserdam