• Enkele deelnemers aan de actie.
• Enkele deelnemers aan de actie. Foto: Aangeleverd

Ruim 160 deelnemers voor opruimactie

alblasserdam • Met ruim 160 deelnemers en prachtig weer is de achtste opruimactie in Alblasserdam weer een mooi succes geworden, zeker gezien de enthousiaste reacties van veel deelnemers.

“Want het is natuurlijk heel nuttig dat het zwerfafval wordt aangepakt”, vertelt initiatiefnemer Peter van der Spoel na afloop van de actie.


Belangrijk

“Maar ik kreeg van heel veel mensen te horen dat ze het ook weer leuk hadden gevonden. En dat is zeker belangrijk.”


Er is weer overal in Alblasserdam en zelfs tot op de Rapenburg bij de Hogendijk opgeruimd. Peter: “Ik wil toch wel even vermelden dat er steeds meer mensen hetzelfde doen als wat ik regelmatig doe, zelf de buurt schoonmaken. Ik ken inmiddels zeker 30 mensen die dat doen.”


Het wordt steeds erger

Daarbij doet de gemeente ook ontzettend veel om het zwerfafval wekelijks op te ruimen. “Als je dan ziet wat er ondanks dus de inzet van vele mensen toch steeds weer ligt, dan kan ik alleen maar concluderen dat het nog steeds erger wordt”, vervolgt Peter van der Spoel.


“Ik ga dat met deze actie niet oplossen, maar ben wel erg blij dat er ook veel mensen zijn die net als ik, zich ertegen verzetten en blijven opruimen. Je zou niet willen weten wat een puinhoop het in ons dorp zou worden als alle mensen die nu opruimen eens een week niets zouden doen.”


Pittig druk

Peter had het in de aanloop naar de schoonmaakactie weer pittig druk met het brengen van alle spullen naar zestig adressen. Ook heeft hij hen gemaild waar ze konden gaan opruimen en na afloop van de actie moest hij overal de spullen weer ophalen. “Maar het was het weer dubbel en dik waard!”

Wat ook heel leuk was dat naast de tegoedbon van McDonald’s, de twee bosjes bloemen en een cadeaukaart van 20 euro van Plus van Holten, en de cadeaukaart van 20 euro van Bakker Ad van der Wegen er een extra verrassing was. De bakker gaf spontaan een prachtig door hem zelf gemaakt groot paasei dat gevuld was met bonbons.


Winnaars

Deze hoofdprijs mocht ook gewoon verloot worden en de winnaar staat op de website van Peter van der Spoel, net als de andere winnaars. “Weer zo’n leuk moment wat dit avontuur zo mooi maakt.”


Van de 160 deelnemers was iets meer dan de helft 12 jaar of jonger. De oudste deelnemer was 74 jaar. Er waren 75 vrouwelijke en 85 mannelijke deelnemers.

Het resultaat was twee busladingen vol met vuilniszakken en ook nog wat grovere dingen.