• Janny den Besten (rechts) overhandigt het boek aan Gé Zandvliet. Links staat Anja den Hartog.
• Janny den Besten (rechts) overhandigt het boek aan Gé Zandvliet. Links staat Anja den Hartog. Foto: Bert Bons

Janny den Besten presenteert 'Raadsels rond de molen'

Molen De Regt centraal in kinderboek

nieuw-lekkerland • Janny den Besten deed dat bij korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt.

“De molen heeft mijn liefde altijd gehad. Ik ben hier vlakbij opgegroeid, als kind speelde ik hier vaak”, vertelt Janny den Besten over haar link naar de Nieuw-Lekkerlandse molen. “Dan sprongen we van het viaduct in een hoop zand die daaronder lag.”


‘Raadsels rond de molen’ is het achtste deel in de kinderboekenserie van Jens en Jolien, bedoeld voor kinderen van zeven tot tien jaar. “Maar ik hoor dat jongere of oudere kinderen er ook nog van genieten”, vervolgt Janny. De tweeling Jens en Jolien zit vol grappen en beleeft telkens spannende avonturen. In elk deel van de kinderserie zoekt Janny naar een link met een bijzondere dag. In eerdere delen stond bijvoorbeeld Dierendag centraal, of een trouwdag, Kerst en Koningsdag. “Ditmaal heb ik gekozen voor de Nationale Molendag, die elk jaar in het tweede weekend van mei gehouden wordt.”

Janny combineert in haar kinderboeken feiten met fictie. “Er was enkele jaren geleden een zwerver die een hut onder het viaduct had, dat is waargebeurd. Ik laat die zwerver terug komen in dit boek. Hij beleeft spannende avonturen met Jens en Jolien, de twee hoofdpersonen.”


In ‘Raadsels rond de molen’ verweeft Janny op speelse wijze interessante wetenswaardigheden van de molen in het verhaal. Bijvoorbeeld over de kleur van de molen, die eerst zwart was. Of de automotor van een Buick die in de molen verwerkt was en het ijzeren wiel van een T-Ford om de aandrijfriem strak te houden.

“Ik heb hulp gehad van Anja den Hartog van basisschool De Wegwijzer, die de excursies verzorgt naar de korenmolen. Zij weet veel van de molen en heeft haar lesbrieven beschikbaar gesteld. Ook ben ik blij dat Jaap Stam van de Stichting vrienden van Korenmolen De Regt het boek heeft nagekeken op feitjes.”


Niet alleen korenmolen De Regt speelt een belangrijke rol in het boek. Het verhaal speelt zich ook voor een groot deel af in Werelderfgoed Kinderdijk; bij het Wisboomgemaal, de Blokweermolen en de museummolen van de Nederwaard. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een spreekwoord of een grap.

Het eerste boek werd op 18 maart in ontvangst genomen door voorzitter Gé Zandvliet van Stichting vrienden van Korenmolen De Regt.


“We hebben met deze molen al veel spannende dingen meegemaakt, maar zo’n spannend verhaal als dit hadden we nog niet”, grapte hij.

‘Raadsels rond de molen' kost 10,95 euro, is uitgegeven door De Banier en te verkrijgen bij elke boekwinkel.


Bert Bons