• Trijntje van Es.
• Trijntje van Es. Foto: Aangeleverd

‘Ongelofelijk, ongelofelijk, ongelofelijk!'

papendrecht • De verkiezingsoverwinning van D66 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen werd in Papendrecht gevierd door de achterban van de partij.

“Ik zat in mijn eentje thuis op de bank voor de tv, met aan de de telefoon een vriendin. Toen de uitslag kwam, slaakte ik echt een schreeuw, met daarna iets van tien keer: Ongelofelijk, ongelofelijk, ongelofelijk..!.”, vertelt fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 in Papendrecht.


“Ik verstond geen woord van mijn vriendin en zij niet van mij. Haha, echt geweldig!”


Tweede van Nederland

D66 won woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vijf zetels en komt uit op 24 zetels. Daarmee is de partij de tweede partij geworden van Nederland.


Ook in Papendrecht is D66 tijdens deze verkiezingen de tweede partij geworden. In Papendrecht kreeg D66 2,7 procent meer stemmen dan vier jaar geleden en kwam uit op 11,4 procent van de stemmen.


Een topper

Trijntje van Es vertelt over de reden van de winst: “Er kwamen meerdere dingen samen, denk ik. D66 had een goed verhaal en onze lijsttrekker, Sigrid Kaag, is natuurlijk een topper. Ze is respectvol en tegelijkertijd niet bang om zich stevig uit te spreken.”

“Ze kaartte de noodzaak van halvering van de veestapel aan, was zonder excuus pro-Europees en benoemde bijvoorbeeld ook discriminatie en seksisme. Allemaal riskante onderwerpen waarvoor je normaal gesproken de wind van voren krijgt. En dan bleek ze ook nog Wilders aan te kunnen pakken. Ik denk dat veel mensen dachten: Die durft en die kan wat, dit is het nieuwe leiderschap dat ik zoek!”


D66 Papendrecht hoopt uiteraard dat de zetelwinst bij deze Tweede Kamerverkiezingen een opmaat vormen voor de verkiezingen voor de gemeenteraad, die volgend jaar gehouden zullen worden.


Gemeenteraadsverkiezingen

Trijntje: “Wat wij gaan doen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, is hele goede plannen maken voor Papendrecht. Een echt lokaal programma.”

“Natuurlijk komen we ook in Papendrecht op voor gelijke kansen en rechten voor iedereen en andere typische D66-punten, maar het wordt ook heel concreet: van nieuwe scholen bouwen tot het behouden van de bibliotheek en het theater, oplossingen voor de zorg, wat moet er in Papendrecht gebeuren met de energietransitie en noem maar op. Wij hebben er ontzettend veel zin in!”


Meer informatie over de regionale uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen, staat naast dit artikel.