• De Yunus Emre moskee in Alblasserdam.
• De Yunus Emre moskee in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

Verwarring, boosheid, petitie, kritische vragen

Protesten tegen luide gebedsoproep

alblasserdam • Halverwege vorige week maakte de Turkse vereniging bekend dat ze vanuit hun moskee aan de Anjerstraat de wekelijkse gebedsoproep op vrijdag wil gaan uitzenden met een luidspreker. Uitleg hierover geeft de Turkse vereniging in een artikel onderaan deze pagina.

Direct daarna werd er een petitie gestart door omwonenden die het uitzenden van de Islamitische gebedsoproep willen tegenhouden. De fracties van de SGP en het CDA in Alblasserdam hebben opgeroepen om het besluit uit te stellen en eerst de dialoog aan te gaan over dit plan.


“Ik heb gemerkt dat deze mededeling van de moskee verhoudingen op scherp zet”, laat fractievoorzitter Arco Strop van het CDA weten. “Dat gebeurt in een tijd waarin het maatschappelijke debat vaak op scherp staat. Dat is zonde en wat mij betreft ook niet nodig.”


Hij vervolgt: “Mijn vraag en oproep aan de Yunus Emre moskee en aan de omgeving van de moskee: neem tijd met elkaar en voor elkaar. Ga in gesprek met elkaar. Wat zijn de argumenten om iets wel of iets juist niet te doen? Zoek zoveel mogelijk maatschappelijk draagvlak, luister naar elkaar en zet dan een stap voorwaarts. Een stap voorwaarts waarin iedereen eerst doorgrondt waarom iets wel of niet wenselijk is. En dan op basis van inzicht en van wederzijds respect zoeken naar een oplossing of compromis.”


Een compromis is volgens de opsteller en de ondertekenaars van de petitie niet mogelijk. Deze petitie is op maandag 22 maart, amper zes dagen na de start ervan, al bijna 800 keer ondertekend. "Zelf had ik niet verwacht dat het zo groot zou worden", laat de anonieme starter van de petitie weten. "Ik wilde proberen wat handtekeningen bij elkaar te krijgen, omdat ik het er absoluut niet mee eens ben dat er omgeroepen gaat worden."

"Het gaat mij er niet om wat die mensen geloven, dat moeten ze helemaal zelf weten, en daar respecteer ik ze ten volste in, maar het gaat mij, en blijkbaar heel veel andere Alblasserdammers en zelfs mensen van buiten Alblasserdam aan het hart dat onze cultuur niet op deze manier verruïneerd wordt. Deze uitroep is een geloof die in de cultuur thuishoort van landen in het Midden-Oosten, niet hier."

De initiatiefnemer is van plan om de handtekeningen van de petitie door te sturen naar de gemeente Alblasserdam, met de dringende vraag of ze dit plan in heroverweging willen nemen.


Ook de SGP roept op tot een heroverweging van het besluit. De partij wil ook weten hoe het gemeentebestuur betrokken is geweest bij deze beslissing. Met name de zinsnede in de brief aan omwonenden waarin de Turkse vereniging stelt dat het college ‘geen bezwaar’ heeft tegen een dergelijke openbare oproep, roept vragen op. De SGP maakt immers onderdeel uit van het college en is geen voorstander van het proclameren van deze gebedsoproep. Ook wil SGP weten waarom het college de raad niet geïnformeerd heeft over het voornemen van de Turkse vereniging en de reactie van het college naar de Turkse vereniging.


Het CDA zit iets meer op de lijn van het overleg. De partij refereert aan het motto ‘samen doen', dat de gemeente sinds enkele jaren proclameert om te komen tot oplossingen en beslissingen. De Turkse vereniging wil na haar eerste bericht over de gebedsoproep (zie het artikel linksonder deze pagina, red.) geen verder commentaar geven. Voorzitter Orhan Yilmaz vertelt maandag 22 maart aan deze krant dat hij wil afwachten wat het gemeentebestuur van Alblasserdam gaat zeggen.