• Orhan Yilmaz in de moskee in Alblasserdam.
• Orhan Yilmaz in de moskee in Alblasserdam. Foto: Peter Stam

'Je kunt het vergelijken met de kerkklok'

alblasserdam • 'Je kunt het vergelijken met de kerkklok'. Met die woorden kondigde voorzitter Orhan Yilmaz van de Turkse vereniging in Alblasserdam vorige week aan dat de Yunus Emre moskee aan de Anjerstraat in Alblasserdam vanaf 9 april 2021 iedere vrijdag een gebedsoproep in het openbaar doen.

De ingezongen ‘azan’ zal dan, in het Arabisch, door een luidspreker bij de moskee gaan klinken. De oproep start met een belijdenis dat Allah de grootste is (allahu akbar). Vervolgens wordt gesteld dat Mohammed Gods boodschapper is. Daarna wordt er opgeroepen om naar het gebed te komen. De moskee benadrukt dat ze zich zal houden aan de geldende geluidsnormen.


Yilmaz: “Als moskeebestuur hebben we ons bezig gehouden met het verzoek van de moslimgemeenschap van Alblasserdam om de gebedsoproep, ook wel de ‘azan’ genoemd, van vrijdagmiddag in het openbaar te doen.”


“Deze oproep wordt normaliter binnen onze moskee gedaan. Sinds enkele jaren wordt dit nu in veel moskeeën in verschillende gemeenten binnen Nederland in het openbaar gedaan. Dat zal bij ons via een opname door de luidspreker gaan. We zullen iets uitkiezen dat mooi is ingezongen.”


Draagvlak

Naar aanleiding van het verzoek heeft het moskeebestuur gekeken naar het juridisch en maatschappelijk draagvlak van het idee om de gebedsoproep in het openbaar te gaan doen. "Dit duurt maximaal twee minuten en gebeurt elke vrijdag aan het begin van de middag. De azan is een symbool van de islam, zoals een kerk een klok heeft. Het is een manier om mensen op te roepen tot gebed."

“We hebben contact gehad met het college van burgemeester en wethouders. Van het college kregen we te horen dat er geen bezwaren zijn voor een oproep, mits het binnen het gestelde geluidsniveau uit de APV van Alblasserdam is. Verder heeft het college ons geadviseerd om onze buren op de hoogte te stellen van ons voornemen, zodat ze in april niet ineens hiermee worden verrast. Dat hebben we inmiddels gedaan,” vertelt Yilmaz.


Buurtbewoners voelen zich echter overvallen door de aankondiging dat de gebedsoproep straks via de luidspreker te horen zal zijn. Ook de politiek wist er tot vorige week nog niet van. SGP en CDA hebben vragen gesteld en roepen de Turkse vereniging op eerst het gesprek aan te gaan. Meer hierover staat in het artikel hierboven.