Is veilige kernenergie mogelijk?

ingezonden brief
Jazeker, als op korte termijn de juiste stappen door alle belanghebbenden worden gezet. Het duurt n.l. nog vele jaren om de geschikte locaties met vergunningen, de toe te passen technologie en de meest geschikte leveranciers te vinden.

Er is in Nederland en Europa al heel lang een maatschappelijk debat gaande over kernenergie. Die debatten ontsporen vrijwel altijd als gevolg van emoties. De lobbyisten voor warmtenetten, zon en wind domineren het debat. Terwijl het duidelijk is aangetoond dat het onmogelijk is om alleen met zon en wind een betrouwbare energieopwekking te realiseren.

Bovendien wordt het steeds duidelijker dat de kosten van energietransitie aanzienlijk zijn en betaald moeten worden door de burgers, hetzij individueel of via belastingen.

Onverantwoordelijk om zo met de belangen van burgers om te gaan!

De gemeenten in de regio zijn druk bezig met RES’sen opstellen. Op de vraag aan de duurzaamheidsadviseur van de gemeente Alblasserdam of men kleinschalige veilige kernenergie als CO2-loze energie opwek mogelijkheid zou willen meenemen was het antwoord:

‘Ik denk in ieder geval niet dat de gemeente zich op dit moment in dit vraagstuk wil mengen’.

Dat is jammer, want het debat over de lokale energietransitie zou over alle mogelijkheden moeten gaan. Zeker ook omdat er toepassingsmogelijkheden liggen voor de maritieme industrie, de logistieke industrie en b.v. laadpalen en laadstations voor transport waarin deze regio juist uitblinkt. Het regionale maatschappelijk debat zou moeten gaan over de vraag: ‘Heeft U liever een windmolen van 200 meter hoog of enorme velden met zonnepanelen in de buurt van het Werelderfgoed Kinderdijk staan of een bescheiden intrinsiek veilige thorium kerncentrale?’

In deze regio wil men graag voorop lopen. Dat kan, want er zijn mogelijkheden met kernenergie die veel veiliger zijn dan de tot op heden toegepaste, waarbij het kernafval vele malen sneller wordt afgebroken en die op veel kleinere schaal kunnen worden toegepast én het neemt weinig plaats in en is continue beschikbaar. Bovendien kan zo’n reactor het kernafval zoals uit Borsele afbreken en ook medische isotopen genereren waar wereldwijd behoefte aan is.

Voor de verdere ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en technologie is dit in deze regio een belangrijke optie. Het is belangrijk met alle belanghebbenden tot een samenwerking te komen om serieus naar alle energieopties voor de lange termijn te komen. Juist de lokale politiek zou daarom en daarvoor het voortouw moeten nemen. Als niemand de regie neemt om gezamenlijk stappen te ondernemen, dan komt er niets van terecht.

Daarom heeft ondergetekende op 17 mei 2021 om 19.30 uur voor de leden van de KIVI Kring Drechtsteden (Kring Drechtsteden | KIVI) een MS Teams Webinar georganiseerd met als titel: ‘Kernenergie Trends en Thorium’ door Jan Leen Kloosterman van de TU-Delft. Zie voor meer informatie: Kernenergie verduurzamen (tudelft.nl).

Kees Boodt uit Alblasserdam en
Jan Leen Kloosterman van TU Delft