Afbeelding
Foto: Peter Stam - ZHZ Actueel

Daken van Molenstaete en woningen in Van Ostadelaan begeven het

Storm ging hard tekeer in Alblasserdam

alblasserdam • Appartementencomplex Molenstaete langs de West-Kinderdijk werd het hardst getroffen. Daar waaide een deel van het dak van het gebouw.

Diverse woningen zijn flink beschadigd geraakt. Een deel van het dak, een stuk balkon en stenen vlogen aan de achterkant van het complex door de ruiten van de woningen. Ook een compleet luchtafvoer-apparaat is mee gewaaid en op een balkon terechtgekomen.

Eén van de bewoonsters zat in haar woonkamer toen ineens een betonnen met stalen balustrade van een balkon dwars door haar ruit kwam vallen. “Ik schrok me naar. Ik bleef verstijfd in m’n stoel zitten en wist niet wat ik moest doen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt,” vertelt de Alblasserdamse. Bij haar buren kwam een groot apparaat dat bestemd is voor de afvoer van de lucht uit de afzuigkappen in het complex. Op de bovenste verdieping is een glazen balkonhek ernstig beschadigd geraakt.


Inmiddels is de grootste schade opgeruimd. De schade loopt naar schatting in de tienduizenden euro’s. Hoeveel de schade exact is, wordt nog onderzocht. Nog niet alle schades waren de eerste dagen na de storm opgenomen. In samenwerking met Salvage en Bouw en Woningtoezicht werd al dezelfde middag gewerkt aan het stabiliseren en repareren van de daken om de woningen bewoonbaar te houden.

Omdat de brandweer het momenteel niet veilig achtte dat er gebruik gemaakt werd van gas, werd de hoofdgastoevoer afgesloten totdat het weer verantwoord zou zijn om gas te gebruiken voor de cv’s en de gasstellen. Burgemeester Jaap Paans is donderdagmiddag ter plekke geweest en heeft gesproken met de geschrokken bewoners en de VVE.

Diezelfde middag waaide de dakbedekking van twee woningen aan de Adriaan van Ostadelaan in Alblasserdam los. De brandweer van Alblasserdam ging samen met de brandweer van Dordrecht aan de slag om de losgewaaide delen veilig te stellen. De stichting Salvage werd ook hier ingeschakeld om de schade af te gaan handelen.


De West-Kinderdijk in Alblasserdam werd donderdagochtend enige tijd volledig afgesloten in verband met rondvliegende gevelplaten bij de oude loods van Mercon. Verkeersregelaars en de politie hielden het verkeer tegen. Zij moesten kilometers omrijden via de polder. Ook 's avonds werd de West-Kinderdijk nog afgesloten in verband met dakpannen die van huizen waaiden.