• De overdracht van het stokje op het Raadhuisplein in Alblasserdam.
• De overdracht van het stokje op het Raadhuisplein in Alblasserdam. Foto: Richard van Hoek

Duurzame oplossingen per fiets naar Den Haag

regio • Raadsleden van de ChristenUnie in Papendrecht, Alblasserdam en Molenlanden hebben zaterdag een stukje meegefietst in een estafette naar Den Haag.

Met de actie, die gehouden werd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgende week, willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde. De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan de regio’s van Nederland. Daarom worden lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Den Haag gebracht. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.

CU-raadslid Jako Sterrenburg uit Alblasserdam stapte afgelopen zaterdag zelf op de fiets om zijn lokale oplossing naar Den Haag te brengen. “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. Het tegengaan van niet afbreekbaar plastic draagt hier op een mooie manier aan bij en wij geven deze oplossing mee als inspiratie voor heel Nederland. Niet afbreekbaar plastic zorgt voor een oceaan vol afval dat niet meer verdwijnt. Door geen gebruik meer te maken van dit plastic voorkomen we dat dit nog erger wordt.”

CU-raadslid Jaco van Erk uit Papendrecht nam het stokje over van Sliedrecht en fietste verder richting het eindpunt. Van Erk: “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. Het stimuleren van de aanleg van natuurspeelplaatsen draagt hier op een mooie manier aan bij en wij geven deze oplossing mee als inspiratie voor heel Nederland. Zeker in gebieden waar het dicht bebouwd is, zoals Papendrecht, dragen natuurspeelplaatsen bij aan ontwikkeling van kinderen. Zij leren meer over de natuur en kunnen buiten spelen.”


Laat in de middag kwamen alle routes samen in Amersfoort. Daar werden alle lokale oplossingen verzameld.