Reactie op verhaal voormalige model-bouwvereniging Nedstaal

Graag wil reageren op een stukje in de Klaroen van 3 maart 2021.

Waarin een prachtig verhaal over de voormalige modelbouwvereniging Nedstaal die na de sluiting van het staalbedrijf op het Nedstaal- terrein en na slopen van de gebouwen moest vertrekken.

Er zouden er plannen zijn om naast het enthousiasmeren en begeleiden van de jeugd voor een technisch beroep vanuit, de door watersportvereniging d’Alblasserwaerd geschonken containers, een Repair werkplaats op te zetten waarin hobbyisten zelf hun stukgegane spullen kunnen repareren.

Dat is natuurlijk een nobel streven. Ik vraag ik mij echter af of deze prachtige hoogdravende voornemens wel te realiseren zijn vanuit twee twintigvoets containers.

Of in de zelfde containers ook een fatsoenlijke koffie/ontvangstruimte evenals een toilet en wasruimte voor toekomstige klanten en personeel is voorzien, heb ik niet kunnen lezen.

Als dit het geval het geval zou zijn, hoe kan je al deze machines en wat dies meer zij in twee kleine containers frommelen. Daarnaast weten we dat het in de zomer in een container nat en vochtig kan zijn dus roestproblemen te over en slecht voor je machines, terwijl het in de winter gewoon erg koud zo niet te koud is om je hobby uit te kunnen oefenen.

Inmiddels is al een aantal jaren, zonder enig bevredigend resultaat, gezocht naar een nieuw onderkomen.

Als dat in de toekomst gevonden zou worden, hebben de leden inmiddels een dermate hoge leeftijd bereikt dat die niets of weinig meer kunnen doen want een nieuwe werkplaats inrichten is niet met praten goed te maken.

Natuurlijk zou dit te betreuren zijn maar in de voorgaande jaren hebben we kunnnen zien dat er weinig interesse door de jeugd is getoond dus daar kan je niet op terugvallen.

Na al de inspanningen om een, helaas mislukte, doorstart te maken zou het geen schande zijn gewoon te stoppen en de deur voorgoed dicht te doen. Dan kan je terugkijken op een prachtig verleden van de Modelbouwvereniging Nedstaal.

De door deze jongens in al die jaren vervaardigde stoomwerktuigen en machines zou je dan een plaatsje in onze gemeente of daar buiten kunnen geven, zodat de naam van de modelbouwvereniging van Nedstaal toch blijft voortbestaan.

Henk van Beest, Alblasserdam