Drie tips voor geestelijke gezondheid

regio • Jacco de Jonge is psycholoog bij de Reformatorische Psychologenpraktijk Nederland uit Alblasserdam. Hij geeft enkele tips over het thema 'Hoe overleef ik corona?'

Jacco: "Vanuit mijn vakgebied heb ik drie tips om je geestelijke gezondheid in deze pandemie zo goed mogelijk te houden. Blijf in beweging, doorbreek je patroon en zorg voor voldoende contacten. Probeer dus eigenlijk zo dicht mogelijk bij je normale ritme te komen."


Coronaregels naleven

De Alblasserdamse psycholoog benadrukt bij het geven van deze tips dat het belangrijk is om de coronamaatregelen altijd na te leven. "Maar binnen die kaders zijn er mogelijkheden om je beter te voelen", weet Jacco de Jonge. Blijven bewegen, patronen doorbreken en voldoende contacten zijn wat hem betreft dus cruciaal in deze coronatijd.


Veel binnen zitten

Hij legt uit: "Thuiswerken heeft bijvoorbeeld in zich dat mensen veel binnen zitten. Het is heel goed om even naar buiten te gaan. Onderbreek je dagelijkse ritme eventjes en ga een rondje lopen. Mijn ervaring is dat mensen dit al wel doen, maar dit punt kan nog beter. Als je je niet zo lekker voelt, dan heb je neiging om je meer te isoleren. Juist dan moet je in beweging komen. Het is heel verleidelijk om in een stoel weg te kruipen, maar kom over dat dode punt heen en ga tien minuutjes wandelen."

"Die frisse neus doet je goed én het is goed voor je systeem van ritme. We leven nu in een coronaritme. In het leven voor COVID-19 hadden we meer wisselingen en onderbrekingen in ons ritme."

"Vanuit het psychologisch perspectief adviseer ik om contact te blijven houden. Voor de crisis ging je misschien bij mensen op bezoek. Dat kan nu niet, maar online contact houden kan wel. Elkaar bellen en op die manier spreken, zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk je normale contactniveau houdt."

"Zeker nu de lockdown langer duurt, merk je dat contact minder wordt. Toch kan je met videobellen of een digitale quiz je contacten met familie en vrienden goed onderhouden. Online is een hulpmiddel, maar het is in ieder geval iets."


"Wat wel altijd helpt, is om de nuchterheid erin te houden. Bedenk goed dat deze situatie eindig is, al weten we nu nog niet wanneer. Als je merkt dat je vast komt te zitten, bel dan bijvoorbeeld met iemand om je heen die goed kan relativeren.”