• Christian Verwoerd.
• Christian Verwoerd. Foto: Jasmijn Brussé

Christian bemoedigt via YouTube

nieuw-lekkerland • Gospelzanger Christian Verwoerd (31) uit Nieuw-Lekkerland trekt met muzikale filmpjes wekelijks gemiddeld zevenduizend kijkers. Hij wil mensen tijdens de lockdown bemoedigen.

Kort voor de jaarwisseling besloot Christian een alternatief te bedenken voor zijn optredens. "We hebben als muzikanten een wat rustigere tijd, het leek erop dat de lockdown en avondklok nog een tijdje zouden duren.” Elke woensdag om 20.00 uur plaatst Christian een overdenking en muziek op YouTube. "Dat kan vrij makkelijk, want ik heb een thuisstudiootje.”


Steeds meer mensen weten de filmpjes te vinden. "Ik merk dat veel mensen het mooi vinden als iets structureel is. Door de reacties die zij plaatsen, ontstaat een gemeenschapsgevoel; we worden met elkaar verbonden als christenen. Ik hoop geestelijk voedsel mee te geven en deel gedachten uit de Bijbel over God. Gedachten die mensen helpen in het dagelijks leven, zeker nu veel mensen het moeilijk vinden. Het gaat om bemoediging. Zoals je lichaam eten nodig heeft, heeft je geest ook voedsel nodig. Als je als gelovige de Bijbel openslaat, geeft dat nieuwe kracht.”


Het aantal luisteraars verschilt per week. "Live luisteren er meestal ongeveer driehonderdvijftig mensen. Elke dag ongeveer duizend. Per week zijn het er vaak zeven- à achtduizend. De reacties zijn altijd positief. Soms zeggen mensen: ‘Ik kijk al uit naar volgende week'. De filmpjes geven hen het gevoel dat ze ergens onderdeel van zijn, niet alleen zijn. Luisteraars kunnen via de chat reageren, ook dat geeft verbinding.”

Ondanks de lockdown lukt het Christian nog altijd om als muzikant in zijn onderhoud te voorzien. "Er wordt met mij meegedacht door mensen die veel aan mijn muziek hebben gehad. Het gemis dat er nu is doordat optredens niet doorgaan, wordt deels aangevuld door giften. En omdat ik veel eigen liederen schrijf, heb ik gelukkig nog andere ‘potjes' met inkomsten, zoals rechtenafdrachten, streamingsinkomsten en CD-verkoop. Ik heb een trouwe achterban die denk ik nog relatief veel CD's kopen. Zelf ben ik ook uitgever van mijn muziek en dat loopt gelukkig altijd door. Vooral voor muzikanten die het helemaal moeten hebben van het spelen, is het nu lastig."

Desondanks vindt ook Christian het ook wel een lastige tijd. "Het moeilijkst vind ik het dat je geen doelen kunt stellen. Normaal werkte je toe naar bijvoorbeeld een concertenreeks of evenementen. Ook organiseerde ik elk jaar een reis naar Israël. Nu leef je meer bij de dag. Tegelijkertijd heb je als gelovige het perspectief dat God alles bestuurt en dat geeft mij veel rust.”

Christian bracht zes cd's uit en verzorgt (samen met zijn band) programma's voor onder andere concerten, kerkdiensten en jeugddiensten. Voor boekingen of meer informatie: info@christianverwoerd.nl.