Een 'rustige' zondagmiddag

De laatste twee weken was het in het weekend prachtig wandelweer. Zo denken een groot aantal motorrijders en automobilisten er kennelijk ook over. Alleen wandelen velen van hen niet verder van van hun voordeur tot het portier van hun auto of het schuurtje waarin zich de motorfiets bevindt. Een motor die dan vooral zo hard mogelijk en met zoveel mogelijk lawaai over smalle rivierdijken moet rijden.

Ook de eerste jankende extreem snelle speedboot heeft zich alweer aangemeld. Een aanhoudend gebrul van snelle motoren werd ook afgelopen zondagmiddag weer ten gehore gebracht op de Oost- en West-Kinderdik. Wat een genoegen even buiten op je balkon of terras te kunnen zitten en te kunnen genieten van het extreem harde lawaai!

Op een gegeven moment, zo tussen half drie en half vier, kon je bijna de weg niet meer oversteken zo druk als het was. Toen omstreeks vier uur de allergrootste drukte enigszins was afgenomen, dacht ik, nu kan ik het tellen misschien wel vijf minuten volhouden.

Het resultaat was, dat er voor mijn appartement, ook toen nog, niet minder dan 71 motoren en auto's passeerden! Volgens mij zitten er twaalf keer vijf minuten in een uur. Dat betekent dus 12 x 71 = 852 motorvoertuigen per uur over een dijk die op een enkele plaats zelfs niet breder is dan 5,90 meter. Elke verkeersdeskundige valt van verbazing van zijn stoel, alleen in Alblasserdam gebeuren dit soort dingen. Een aantal gemeenten langs de Lek hebben voor in de weekenden al een verbod ingesteld voor motorfietsen. Wellicht zouden de 'vroede vaderen' van Alblasserdam zich hier ook eens in willen verdiepen!

Wellicht komt er dan een maatregel die unaniem wordt toegejuicht en de bloemist vele malen naar het gemeentehuis zal laten rijden. Met dank voor plaatsing.

Gert de Groot, Alblasserdam


Controles en waarschuwingen

drechtsteden • Afgelopen vrijdag 19 en zaterdag 20 februari heeft de politie gesurveilleerd met de P10 boot op de Oude Maas, de Dordtsche Kil, de Noord en de Beneden Merwede.

De politie heeft meerdere controles uitgevoerd op het gebied van de pleziervaart en de Visserijwet. Er is gecontroleerd op het hebben van de juiste documenten en de verplichte benodigdheden aan boord, zoals zwemvesten, brandblusser, enzovoorts. Tevens is er onder andere gewaarschuwd voor het vissen met teveel hengels en voor registratienummers op boten die niet aan de eisen voldeden. "Als u het water op gaat, zorg dat alles in orde is. Dit voor uw eigen veiligheid en uw opvarenden. We blijven natuurlijk niet waarschuwen”, aldus de politie.