Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

'We zullen het kritisch blijven volgen'

LHBTI-beleid aangenomen; SGP tegen

alblasserdam • Een grote meerderheid van de Alblasserdamse gemeenteraad stemde dinsdag tijdens de raadsvergadering in met het initiatiefvoorstel van PvdA, D66, VVD en CDA om te komen tot een LHBTI-beleid. De SGP was en bleef mordicus tegen; de ChristenUnie tekende alleen bezwaar aan tegen het jaarlijkse hijsen van de regenboogvlag.

Bij de bespreking van het LHBTI-beleid kwam als eerste dominee O.M. van der Tang van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in Alblasserdam aan het woord. Hij sprak in namens zijn eigen gemeente en de Hersteld Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Gemeente en de Oud Gereformeerde Gemeente in Kinderdijk.


Grote zorgen

“Daarmee gaat het om de mening van tussen de 3.500 en 4.000 Alblasserdammers”, stelde hij. “Wij hebben grote zorgen over dit LHBTI-beleid.


“Het gaat in tegen Gods Woord. Wij roepen u op om van dit beleid af te zien", vervolgde dominee Van der Tang.


Liefde tot de naaste

Hij benadrukte vanuit liefde tot de naaste te spreken. “Wij zijn allen zondaars. Alle haat tegen medemensen verafschuwen en veroordelen wij. Het bedrijven van homoseksualiteit is een zonde tegen de wet die God gegeven heeft. Daar waarschuwen wij uit liefde tegen en dat zullen we onze kinderen ook mee blijven geven: seksualiteit hoort thuis in een relatie tussen één man en één vrouw.”


Dominee Van der Tang vroeg ook de garantie om deze visie uit te mogen blijven dragen, in kerken en op scholen. Hij verwees daarbij naar het punt uit het LHBTI-beleid over het gesprek aangaan met scholen en kerkelijke gemeenschappen over dit onderwerp. “Wij dagen u uit om ons uitdrukkelijk de vrijheid te geven de orthodox Bijbelse opvattingen te belijden.”


Vrijheid van godsdienst

Namens de werkgroep die het LHBTI-beleid samenstelde benadrukte Margreet de Deugd (CDA) in een reactie hierop: “Niemand kan aan de vrijheid van godsdienst tornen. Maar het staat de wethouder vrij om het gesprek met scholen en kerken hierover aan te gaan.”

De discussie binnen de raad leverde in vergelijking met de eerste besprekingen geen nieuwe gezichtspunten. De SGP was en is mordicus tegen, maar fractievoorzitter Jaco Brand realiseerde zich ook dat het niet meer tegengehouden kon worden. “Dit beleid zal worden aangenomen. Als SGP zullen we het kritisch blijven volgen.”


Inventariseren

Zoals eerder al aangekondigd gaat wethouder Kees Jongsma om de opzet van het LHBTI-beleid handen en voeten het gesprek aan met diverse partijen uit de Alblasserdamse samenleving. “De komende weken inventariseren we met wie we aan tafel gaan over het LHBTI-beleid. De afgelopen tijd heb ik trouwens ongevraagd meerdere voorbeelden gehoord van jongeren die vragen hebben over hun eigen ontwikkeling en daar problemen mee hebben.”


De SGP jongeren van Alblasserdam en Papendrecht, die tijdens de eerder gehouden commissievergadering over dit onderwerp inspraken, kunnen in ieder geval een uitnodiging van de wethouder tegemoet zien. “En dat geldt ook voor dominee Van der Tang.”