• IJspret op het Vijverpark in Papendrecht.
• IJspret op het Vijverpark in Papendrecht. Foto: Bert Bons

‘Eindelijk gaat het keertje over iets anders!'

regio • Drie schaatsdagen zorgden voor ontspanning, gezelligheid en ontmoetingen. “Dit is echt een cadeautje in deze tijd!”

De drang naar het ijs en de wetenschap dat het maar tot aan het eind van het weekend zou vriezen, zorgden ervoor dat veel schaatsers donderdag 11 februari al het natuurijs opgingen. Dat zorgde voor veel gevaarlijke situaties en talloze wakken. Tussen Kinderdijk en de Vuilendam, een belangrijke passage in de traditionele Molentocht, werden tientallen wakken geteld. Het ijs op de boezem was van veel betere kwaliteit. Daar werd op donderdag nog maar amper geschaatst, waardoor er minder wakken en scheuren waren.

De ijsbaan van Alblasserdam, die donderdag vol goede moed open ging, werd na twee uur alweer gesloten. Het had de nacht ervoor, ondanks ‘beloften’ van weerstations, niet hard genoeg gevroren. Vanaf vrijdag hebben honderden mensen genoten de baan aan de Kortlandsche Kade.


Vanaf vrijdag kon er volop geschaatst worden op sloten en vaarten, alhoewel ook toen nog op diverse plekken mensen door het ijs zakten. Nergens zag het in de afgelopen dagen helemaal zwart van de mensen. Het drukst werd het nog op het ijs bij de molens van Kinderdijk; de Nederwaard en de Overwaard en De Alblas bij Alblasserdam. In Papendrecht werd veel geschaatst op sloten en plassen zoals het Vijverpark.

“Eindelijk gaat het een keertje over iets anders dan corona”, reageert een vrouw zonder schaatsen op het ijs van het Vijverpark. Ze geniet van de vele kinderen die rondjes rijden en spelen op het ijs. Haar man maakt foto’s.

“Dit is echt een cadeautje in deze tijd! Dit zorgt ervoor dat mensen hun gedachten even op iets anders kunnen vestigen en heerlijk kunnen ontspannen”, vertelt een man die met zijn familie aan het schaatsen is op de Alblas tussen Alblasserdam en Oud-Alblas.


“Ik ben mijn badkamer aan het opknappen, maar dat moet maar even een paar dagen wachten”, zegt een man op de Alblas die de Noren ondergebonden heeft.

De grote toeloop zorgde hier en daar voor overlast en gevaarlijke situaties. Bij de Kortlandse brug moest er gekluund worden omdat er wakken lagen. De tuin van het huis op de hoek moest het ontgelden en het was dringen geblazen op de nauwe strook die gebruikt kon worden om over te steken.


Zondag was het, ondanks de waarschuwingen over dooi, nog prima schaatsweer. Het was alleen ’s morgens nog behoorlijk druk op de Graafstroom, de Alblas en bij Kinderdijk.


Elders in deze krant blikt het ziekenhuis terug op de vele gewonden die gevallen zijn op het ijs.

Ook is er een prachtige fotopagina samengesteld.