Afbeelding
Foto: nl123rf.com

'Het gaat ons om zeggenschap van de inwoners'

OP wil referendum over bezuinigingen

papendrecht • Dat bezuinigingspakket slaat volgens de partij diepe wonden in de kwaliteit van het voorzieningenniveau van de gemeente Papendrecht.

Het gemeentebestuur van Papendrecht bracht vorige week naar buiten dat er een half miljoen euro bezuinigd moet worden op subsidies aan verenigingen, stichtingen en instanties die actief zijn in Papendrecht.


Verenigingen hard getroffen

Bekend is geworden dat de bibliotheek en Sterk Papendrecht hard worden getroffen door de bezuinigen. De grootste besparing op het subsidiebudget is het gefaseerd afbouwen van 200.000 euro subsidie aan de bibliotheek. Daarnaast wordt ook bij Sterk Papendrecht in drie jaar tijd 150.000 euro bezuinigd. Maar er zijn nog veel meer verenigingen die gekort gaan worden, zoals RTV Papendrecht, het Beeldenpark, het Sportgala en de speeltuinen. Het is de bedoeling dat de vermindering van de subsidie ingaan in 2022.


Democratie een kans geven

OP wil graag het middel van een referendum uitproberen om ‘de directe democratie een kans te geven’ in deze zaak. “Het gaat ons om zeggenschap van de inwoners”, legt Ruud Lammers van OP uit. “Het is zaak dat wij, redenerend vanuit ons plaatselijke kiezersmandaat, aan de inwoners duidelijk maken dat wij als plaatselijke politici, ieders partij maakt er de facto niet eens meer zoveel toe, worden gedwongen te bezuinigen op taken die niets met de oorzaak van de bezuinigingen te maken hebben. De oorzaak is dat het Rijk zijn zaakjes niet op orde heeft.”


Onafhankelijk Papendrecht is kritisch op de landelijke overheid, die te weinig geld op de rekeningen van gemeenten stort om alle taken naar behoren te kunnen doen, vooral op het sociale domein.


Rug tegen de muur

Lammers: “Van een vrije en onafhankelijke afweging door de gemeenteraad is inmiddels geen sprake meer. We staan als gemeente nu letterlijk met de rug tegen de muur. We blijken als gemeente in onvoldoende mate autonoom te zijn en zwakker te staan dan we soms willen toegeven. En het is onze taak als volksvertegenwoordigers dat wij dit nu met de inwoners gaan communiceren, zodat we als gemeenschap, nadrukkelijk samen met de inwoners, sterker komen te staan."


"Als we een referendum over het totale bezuinigingspakket organiseren, dat diepe wonden slaat in de kwaliteit van het voorzieningenniveau van de gemeente Papendrecht, dan stellen we de inwoners in staat aan te geven of zij het hiermee wel of niet eens zijn”, aldus Ruud Lammers van OP tot besluit.


Een referendum kan overigens alleen plaatsvinden wanneer de meerderheid van de gemeenteraad daarmee instemt. De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 18 februari.